Er det dyrere å velge produkter med bedre kjemi?

Er det dyrere å velge produkter med bedre kjemi?
Nesten 30 prosent av danskene sier at de ikke kjøper svanemerkede produkter fordi de er dyrere enn produkter uten merking. Men er det riktig? Det testet forbrukerprogrammet «Penge» i Danmarks Radio 1.
Tekst

Magasinet «Penge» satte 24. oktober fokus på forholdet mellom pris og produkter med unødvendig kjemi – og det er det god grunn til. I følge en undersøkelse utført av YouGov for Miljømerking Danmark i 2014*, svarer 28 % at de ikke kjøper svanemerkede produkter fordi de er dyrere enn produkter uten merking. Det er med andre ord nesten en tredel av danskene som velger svanemerkede produkter bort fordi de tror at de er dyrere.

Denne påstanden ble testet i magasinet «Penge» som går på DR1. Her ble en vanlig dansk barnefamilie satt på prøve. Familien skulle erstatte alle produktene de hadde hjemme der det var unødvendig kjemi, med produkter som var bedre for miljøet og for familiens helse.

Svanemerket gav både bedre kjemi og priskutt

Utfordringen fikk familien til å gå etter Svanemerket når de skulle legge varer i handlekurven. Og i følge Christel Søgaard Kirkeby fra Forbrukerrådet Tænk Kemi er det et godt valg: «Å gå etter Svanemerket er smart hvis du vil finne de produktene som har tatt stilling til det kjemiske innholdet.»

Familien fant lett svanemerkede alternativer til de produktene de tidligere hadde hatt hjemme. Og selv om de nye produktene levde opp til de strenge kjemikaliekravene til det offisielle, nordiske miljømerket, opplevde familien at kvaliteten var like god som de var vant til. Men det var ikke bare kjemi å spare på å velge svanemerkede produkter. Det var også 12 % billigere å kjøpe produkter med god kjemi.

Dette er i godt samsvar med en undersøkelse danske Forbrukerrådet Tænk Kemi gjorde. De så på sammenhengen mellom pris og innholdet av kjemikalier i 10 produkttyper. Undersøkelsen viste at i 8 av 10 tilfeller var produkter med god kjemi billigere enn produkter med unødvendig kjemi. Dette gjelder for sjampo, vaskemidler, universalrengjøring, ansiktskrem, solkrem, gummistøvler og reisetriller (lett barnevogn).

Ikke dyrere å bygge svanemerket barnehage

Det danske Penge Magasinet besøkte også Brobækken, Danmarks første svanemerkede barnehage, som Odense kommune oppførte i 2011.

«Svanemerket er et bevis for at man har gjort sitt ypperste for at det skal bli godt å være i bygningen», sa Vagn Nielsen, ingeniør og prosjektleder for byggingen av barnehagen.

Men hva kostet det egentlig å gjøre gode valg for miljøet og for barn og voksne som skal oppholde seg i bygget? Ikke så mye som Odens kommune regnet med. Akkurat som 30 % av danskene trodde også kommunen at det var dyrere å bygge med omtanke for miljø og mennesker. Derfor hadde de satt av 10 % ekstra i budsjettet – men dette viste seg å ikke være nødvendig. Brobækken barnehage ble nemlig ikke dyrere å oppføre enn andre institusjoner.

Her kan du se det danske forbrukerprogrammet Penge (DR1):

 

*Undersøkelsen ble gjennomført av YouGov: 1006 CAWI-intervjuer med dansker i alderen 18-74 år, i perioden 26. mars-1. april 2014.