Guide til vintervarmen

Guide til vintervarmen
Ta knekken på kulda med miljøvennlig vedfyring.
Tekst

Lars Mytting skriver godt om ved og vedfyring. Har vi ikke alle sittet og tint opp foran en brennheit vedovn? Har vi ikke alle kjent varmen, hørt lyden og luktet lukten av ved som brenner? Vedfyring og vedovner er en del av den norske folkesjela.

Mye varme, lite luftforurensing

Svanemerkede vedovner er såkalt rentbrennende. Det betyr at veden du legger i, brennes helt opp, uten at det danner seg så mye sot og partikler som transporteres ut i nærmiljøet gjennom pipa. Når veden brenner utsondrer den gasser, og disse gassene blir også brent inne i ovnen. Resultatet er mye varme og lite forurensing.

Fordi veden brenner helt opp, får du mye varme per kubbe du legger i. Dette kaller vi høy virkningsgrad. Og det er igjen positivt for lommeboka, som du bruker til å kjøpe veden med. Rentbrennende, svanemerkede vedovner med høy virkningsgrad kan redusere vedforbruket ditt med 30-40 prosent. Da kan du få bedre plass i vedboden og godord fra feieren, som liker svanemerkede ovner som ikke soter ned pipa så mye.

Her har du en guide til noen av de svanemerkede vedovnene som finnes på det norske markedet. I alt finnes det 340 ulike modeller å velge mellom, noen passer for store arealer, andre for mindre rom. Bor du i et veldig godt isolert hus, er det også mange svanemerkede modeller å velge mellom for deg. Finn en ovn som passer ditt behov og din smak og som gir gode vedovnsminner til neste generasjon.

Peisinnsatsen du ser i toppbildet er Jøtuls I520.

Vi gjør oppmerksom på at ikke alle disse vedovnene har lisens på Svanemerket lenger. Du finner oversikt over alle ovner som er svanemerkede idag her.

Varm med stil

Morsø 7650
Morsø 7650

Denne ovnen har fått Reddot Design Award, som er en prestisjefylt, tysk utmerkelse for godt produktdesign. Den er designet av Monica Ritterband. 7800-serien er modulbasert og gir deg mange kombinasjonsmuligheter: du kan velge høyde på sokkelen, åpen eller lukket sokkel, vegghenging etc. Varmer opp rom opptil 120m2.
Danske Morsø har hele 77 svanemerkede modeller.

Hwam 3110m
Hwam 3110m

Liten og ellipseformet nesten svever denne vegghengte peisovnen i rommet. Den danske produsenten Hwam har 59 svanemerkede modeller. 

Rais Geo

Rais Geo

Vedovn med prisbelønnet design kledd med finsk naturstein, som gjør hver ovn unik. Konveksjonsovn som både gir rask varme, og som lagrer varme i steinkappen, noe som gir god temperatur selv etter at ilden er slukket. Kan kombineres med luft utenfra, og dermed brukes i passiv- eller lavenergihus. Rais, også en dansk produsent, har 52 svanemerkede vedovner.

Contura 35 white

Contura 35

Den designprisvinnende Contura 35 har nå kommet i en ny og hvitkledd utgave. Her har du innsyn til flammene fra tre sider, og en ovn som kler moderne interiører. Nibe/Contura har 41 svanemerkede modeller. 

Scan 66

Scan 66

Liten og rund, men like effektiv og rentbrennende. Flammer er ikke firkantede, så hvorfor skal ovnen være det? Kan henges på veggen, stå på søyle eller på sokkel. Danske Scan har 66 svanemerkede vedovner. 

Aduro 15

Aduro 15

Aduro 15 vant Hearth & Homes pris i 2014. Ovnen har et bredt glass som lar flammene komme til sin rett, men bygger lite ut fra veggen på grunn av ellipseformen. Den tar opptil 50 cm lange kubber, og har også mulighet til å brenne med lav varmeytelse, noe som er lurt om du har et svært godt isolert hus (lavenergihus). Aduro er også dansk, og har 20 svanemerkede modeller. 

Jøtul F163

Jøtul F163

Ovnen har store sideglass som gir deg svært godt innsyn til flammene. Spesialglass gjør at de ikke sotes ned. Ovnen finnes i svart lakk og i svart og i hvit emalje. Den er tilpasset moderne boliger og egnet for fyring på lav effekt. Kan også koble til uteluft. 

Varde Samsø

Varde Samsø

Samsø er en åpen peis forkledd som vedovn. Den store glassflaten sikrer prima innsyn til flammene, samtidig som ovnen varmer godt. Danske Varde har 15 svanemerkede vedovner. Norske forhandlere.

TT20

TermaTech TT20

Nyutviklet ovnsserie som har høy virkningsgrad, er lett å bruke og som du kan koble friskluft til. Danske TermaTech lager 6 svanemerkede modeller. 

Dovre Vintage 30

Dovre Vintage 30

Nett vedovn som brenner rent også på lav effekt. Passer godt i lavenergi- og passivhus. Også mulighet for å koble til uteluft. Norske Dovre har én svanemerket modell.