Miljøpionéren på kontoret er 30 år

Miljøpionéren på kontoret er 30 år
Verdens første svanemerkede kontorstol er 30 år i år og er fremdeles et foregangsprodukt innen miljø og design.
Tekst

- HÅG Capisco kombinerer et smart, utfordrende design som har holdt seg i 30 år, med en miljøtankegang som hører hjemme i ethvert moderne kontormiljø, sier Carl Peter Aaser, miljøsjef hos Scandinavian Business Seating.

Ressurseffektiv

I dag består en HÅG Capisco av 43 prosent resirkulert materiale og 95 prosent av stolen kan gjenbrukes. Kontorstolen er laget av resirkulerte plastforpakninger fra husavfall. Stolen produseres på Røros og 66 prosent av underleverandørene er skandinaviske for å minimere transport. Stolen er konstruert for å enkelt å kunne demonteres uten spesialverktøy. Ingen deler kastes eller limes sammen, og plastdelene merkes tydelig for å kunne sorteres og gjenbrukes på best mulig måte.

Kjemisk hverdag

Det er viktig hva tingene vi omgir oss med til daglig er laget av. Stoffene som er brukt i møbler, madrasser, tekstiler, gulvtepper og veggmaling dunster både ut i luften vi puster inn og avleirer seg i husstøv som vi får på oss og i oss. Hverdagsproduktene våre gjør at vi har stor kontaktflate mot mange kjemikalier.

Mange av dem er helt ufarlige, men en del er det viktig å begrense kontakten med. Dette gjelder særlig stoffer som er sterkt forbundet med allergi, som er kreftfremkallende, som kan endre cellene i kroppen vår eller gi skader på foster og reproduksjonsevne. Det gjelder også stoffer som brytes svært langsomt ned, og som er giftig for skapninger som lever i vann. På denne bakgrunnen stiller Svanemerket svært strenge krav til hva som er i plasten på kontorstolen, hvilke stoffer som er brukt i skummet i stolryggen og -setet, hva stolbena er laget av og belagt med, og så videre. En svanemerket kontorstol er derfor en stol med topp standard for helse og miljø – og for deg som sitter på den.

Kommenter saken
kommentarer