Ditt eget juletilsyn

Ditt eget juletilsyn
Lucia feirer du med et lys i hendene. Og en fot i bakken.
Tekst FotoPer Palmkvist Knudsen/Wikimedia

I anledning Lucia-dagen fylles skoler og barnehager av hvitkledde barn med lys i hendene. Syngende toger barna forbi foreldrene, som trenger seg sammen langs de dunkle veggene. En etter en oppdager de voksne hvor lite egnet et mobilkamera er til å fange tindrende barneøyne, glitrende hårpryd og blafrende lys som beveger seg i morgenmørket. Følelsen av Lucia får du uansett aldri fanget i en fil. Den må du dra inn sammen med lukta av lussekatter og gløgg, med gleden til barna som går forbi, og med varmen fra lysene de bærer.

Katolsk helgen eller norrønt juletilsyn?

Lucia-feiringen er gammel, og har flere aner. I Norden begynte juleperioden med «lussinatt», natten til 13. desember. Denne lengste og mørkeste natta i året tenkte man at det gode og det onde kjempet mot hverandre. Det var farlig for både dyr og mennesker. Kors, stål og brennende lys kunne beskytte mot de onde kreftene. «Lussi» var også navnet på en kvinnelig vette som passet på at alt var i rute til julefeiringen. Rundt 13. desember skulle man være ferdig med grovarbeidet, og godt i gang med baking og brygging av øl. Forsinkelser og annen slendrian ble hardt straffet av «tilsynsvetten» Lussi.

Tider skal komme…

Alt er valg for oss moderne mennesker. Var du født som bonde i gamledager, så døde du som det, også. For oss er alt mulig. Det kan være litt overveldende, men gir oss så mange muligheter til å velge godt. Vi kan velge det som er bra for oss og for dem vi er glade i. Vi kan velge det som kan hjelpe dem som kommer etter oss.

Nå før jul har du ekstra mange muligheter til å gjøre gode valg. Både med hvordan du bruker tida, og hva du velger å bruke pengene på. Til og med når du skal kjøpe lys for å feire Lucia og jul kan du velge godt.

En fot i bakken. Og et lys i hendene.

I dag tror vi ikke lenger at levende lys kan beskytte oss mot det som er vondt i verden. Og vår julestri er noe helt annet enn det var for bøndene i gamledager. Vi tresker og spinner ikke. Vi tegner ikke tjærekors over døra vår. Vi baker kanskje litt. Men mest handler vi. Og løper omkring. Det skjer så mye, og vi vil jo være med.

Kanskje kan du bruke Lucia-feiringen i år til å sette en fot i bakken. Være ditt eget juletilsyn. Gjøre opp status for hvor du er og hva du gjør. Puste ut. Kjenne litt på varmen fra et lys som skinner. Båret av et barn som synger.