Nå blir det lettere å finne miljømerkede byggevarer

Avdelingsleder i Norsk Byggtjeneste AS Ole Gunnar Honningsøy og administrerende direktør i Miljømerking Norge, Anita Winsnes.
Nå blir det lettere for entreprenører og byggherrer å bygge miljøvennlig. Et nytt samarbeid mellom Norsk Byggtjeneste og Svanemerket gjør det enkelt å finne miljømerkede produkter i byggebransjens største produktdatabase, NOBB.
Tekst

- Vi skal samarbeide med leverandørene i NOBB om å identifisere produktene som har produkter med svanelisens, sier Ole Gunnar Honningsøy, som er leder av Norsk Byggevarebase. - En miljømerkinglisens kan omfatte mange unike produkter fra en leverandør, så det er kompetansekrevende å gjennomføre denne sammenstillingen. Målsettingen er at alle produkter i NOBB som kommer fra leverandører som har lisens fra Svanemerket skal være identifisert og merket i NOBB i løpet av 2016, fortsetter Honningsøy.

- Byggesektoren er en av bransjene som belaster miljøet aller mest. Bransjen bruker mye ressurser, mye energi, mye kjemikalier og skaper mye avfall. Det har ikke vært lett for en entreprenør å finne informasjon om hva som er de mest miljøvennlige byggevarene, men nå blir dette mye enklere. Nå håper jeg mange bruker denne sjansen til å ta gode valg både for sitt byggeprosjekt og for fremtiden, sier Anita Winsnes, direktør i Svanemerket.

Oppdatert og pålitelig miljøinformasjon

Norsk Byggtjeneste eier og forvalter Norsk Byggevarebase (NOBB), som er et mye brukt verktøy for bransjen. Svanemerket er det offisielle miljømerket i Norden, opprettet av Nordisk Ministerråd i 1989, for å gjøre det enklere å finne de beste miljøvalgene. En svanemerket byggevare har dokumentert at den ikke inneholder tilsatte miljøgifter og at den er produsert på en energieffektiv, klimasmart måte.

Norsk Byggtjeneste leverer tjenester og verktøy til byggevareleverandørene slik at de kan levere dokumentasjon om produktene til kundene sine. Dette skjer ved hjelp av NOBB-databasen. Markedet for byggevareprodukter er svært omskiftelig: Produkter tas ut av produksjon og nye kommer inn hele tiden. Det er derfor krevende å holde seg oppdatert på alt som skjer. Men NOBB oppdateres daglig, og sørger for at brukerne får korrekt informasjon til enhver tid  Denne kvalitetssikringen gjør NOBB til et unikt verktøy for både leverandører og innkjøpere


På bildet øverst ser vi avdelingsleder i Norsk Byggtjeneste AS Ole Gunnar Honningsøy og administrerende direktør i Miljømerking Norge, Anita Winsnes.

Norsk Byggevarebase er Norges største bibliotek over produkter. Databasen inneholder kvalitetssikret informasjon fra mer enn 700 leverandører og mer enn 900.000 unike produkter Noen av bruksområdene er: Logistikkinformasjon – fysiske mål, vekt, volum emballasje, markedsinformasjon, produktbilder og produktdokumentasjon. Databasen brukes av mer enn 1600 bedrifter og tusenvis av brukere.