Merke alt som er ille? Eller det som er bra?

Negativ merking
"Alle produkter som inneholder skadelige kjemikalier må ha innholdsdeklarasjon", sier noen. Vi mener det er bedre å tydelig merke det som er bra.
Tekst

Det er en uhyre viktig sak å bli få slutt på bruken av miljøgifter. Hvordan skal vi hjelpe forbrukere og innkjøpere med å unngå produkter som inneholder miljøgifter og andre skadelige kjemikalier?  Er det  en god løsning å kreve innholdsdeklarering av de skadelige stoffene?

Tris(2-kloretyl)fosfat. (5R)-[(1S)-1,2-Dihydroxyethyl]-3,4-dihydroxyfuran-2(5H)-one. Den ene betegnelsen er en flammehemmer som også brukes som mykgjører i plast, og som står på norske myndigheters prioritetsliste over miljøgifter vi vil bli kvitt. Den andre er et kjemisk navn på askorbinsyre, eller c-vitamin, om du vil. Hvor lett er det for folk flest å vite forskjellen?

Vi mener det er mye bedre å merke produkter som _ikke_ inneholder miljøgifter, og som på den måten er gode valg for både helse og miljø. Det er dette Svanemerket gjør. Vi stiller svært strenge krav kjemikalier – både dem som brukes i løpet av produksjonsprosessen, og dem som er igjen i det ferdige produktet. De produktene som kan dokumentere at de overholder våre krav, kan merke seg med Nordens offisielle miljømerke.

Flere tanker i hodet

Det er kjempeviktig å kutte bruken av miljøgifter og andre kjemikalier som kan skade helsa vår eller naturen. Derfor er kjemikaliekravene vi stiller så strenge. Vi støtter oss på internasjonalt regelverk, men ligger ofte i forkant fordi vi forbyr stoffer også på begrunnet mistanke, og fordi vi kan endre kravene våre mye raskere enn internasjonalt regelverk kommer på plass.

Men selv om kjemikaliebruk er uhyre viktig, er det mange andre miljøfaktorer som også må med. Er et produkt et godt miljøvalg om det ikke inneholder miljøgifter, men er laget av tre fra regnskogen? Eller er produsert under etisk sett uholdbare forhold? Eller forurenser lokalområdet der fabrikken ligger? Vi mener at selv om kjemikalieinnhold er svært viktig, er det ikke bare det som betyr noe. Vi må klare å ha flere tanker i hodet på en gang. Svanemerket ivaretar helheten, og står for redusert klimabelastning, mer bærekraftig ressursbruk og en giftfri hverdag.