Ikke klar for sjampo-kutt?

Sjampo i NRK Puls
Svanemerket viser deg hvilke sjampoer som inneholder minst skadelige kjemikalier.
Tekst

Noen slutter helt å vaske håret med sjampo. Det kunne vi se på NRK Puls i kveld. Og selv om de færreste går så langt, er det mange forbrukere som er opptatt av hva pleieprodukter til hud og hår inneholder. Dette er forbruksvarer vi har direkte på huden vår hver eneste dag. Og huden er jo ikke tett, så stoffene som er i sjampo, såper og kremer, trenger ned i huden og inn i kroppen vår.

Farvel til parabener

Mange har hørt om parabener og andre hormonforstyrrende stoffer. Det er bare en gruppe stoffer som finnes i sjampo, og som kan påvirke helsa. Ikke akutt og etter en gangs bruk, men forskerne er usikre på hvordan det virker på lang sikt og sammen med andre kjemikalier vi får i oss. Derfor er det best å være føre var.

Fra bølger i håret til fisken i vannet

Sjampo, balsam og såpe er bare så vidt innom huden eller håret vårt før de renner ut i sluket med resten av vaskevannet. Fra badet ditt går vannet til det kommunale renseanlegget, og der blir kanskje 90 % av stoffene fanget opp og fjernet fra vannet. Men renseanleggene klarer ikke å ta alt. Nylig ble det bekreftet at ørret i innsjøer i tett bebygde områder (som Mjøsa og Randsfjorden), inneholder miljøgifter fra nettopp sjampo og hudkrem.

Enkelt å ta gode valg

Svanemerket er det offisielle miljømerket i Norden. Jobben vår er å gjøre det enklere for deg som forbruker å vite hva som er de beste produktene for helsa di og for miljøet. Vi utelukker parabener, hormonforstyrrende stoff, tilsatte miljøgifter, skadelige siloksaner og allergifremkellande parfymestoffer i sjampoer. Og vi krever at det meste sjampoen er laget av, skal brytes lett ned i naturen og ikke være giftig for små og store skapninger som lever i vannet.

Så hvis du vil slutte med skadelige kjemikalier, men fortsette å bruke sjampo, velger du en svanemerket flaske. Det finnes mange typer, både i dagligvarebutikker og hos frisør. Sjekk der du pleier å handle!

Kommenter saken
kommentarer