Fluorstoffer omkring og i oss

PFOA
Dagbladet har i dag et oppslag om fluorstoffet PFOA, som nå blir forbudt av myndighetene, og kommer på EUs bekymringsliste. Svanemerket har utlukket slike stoffer lenge.
Tekst

Fluorstoffer finnes i mange ulike forbruksprodukter. Stekepanner var nettopp framme som eksempel. Skismøring. Allværsjakker. Maling. Matpapir og annen matemballasje. Gulvpleiemidler. Lista er lang.

En ting fluorstoffene gjør, er å få væske til å prelle av. Derfor brenner ikke maten seg fast i stekepannene. Derfor preller regnet av allværsjakka di. Derfor blir ikke matpapiret til en fettete fille rundt maten du har pakka inn.

Men fluorstoffene kan lagre seg i kroppen til dyr og mennesker. Det så vi da vi i fjor testet blodet til Julie Brodtkorp, Liv Grete Skjelbreid Poirée, Siri Kalvig og Agnes Kittilsen

Fluorstoffer kan gi fosterskader og være kreftfremkallende. Og de brytes veldig sakte ned. Og som med alle andre miljøgifter er bekymringen denne: Vi får får i oss ørsmå mengder av de ulike stoffene ved hver eksponering. Men vi kommer borti dem nesten hver dag. Hele livet. Og hvordan vil alle stoffene påvirke oss da? Og hvordan virker de sammen? Med miljøgifter må vi være føre var, og unngå dem der vi kan. Svanemerket hjelper deg med det.

Korteste vei til mål

- Vi får ofte høre om ulike enkeltstoffer vi bør unngå. PFOA i dag. Parabener i går. Hvem vet hva som kommer i morgen. Som forbruker har du ikke kunnskap om alle de ulike stoffene, hvor de er og hva de gjør. Men Svanemerket gjør den vanskelige jobben for deg. Vi setter svært strenge krav til alle helse- og miljøskadelige stoffer, og vi utelukker stoffer også på begrunnet mistanke. Hvis du vil unngå miljøgifter, er Svanemerket derfor korteste veien til mål, sier Anita Winsnes, direktør i Miljømerking.

Kommenter saken
kommentarer