Vær en humlevenn

Humler og bier
Skap et summende eldorado i hagen eller balkongkassa di.
Tekst

De siste åra har det blitt dramatisk færre humler og bier i verden. Det er alvorlig, fordi 70 prosent av maten vi spiser blir til etter at de har summet fra blomst til blomst og spredd pollen. På bakgrunn av dette har Miljødirektoratet og Det norske hageselskap startet kampanjen Summende hager. 7. mai sparket de i gang årets kampanje sammen med klima- og miljøminister Tine Sundtoft.

Sprøyting kan true bier og humler

Mange bestander av bier har dødd ut eller blitt drastisk mindre de siste åra, både i USA, Belgia, Frankrike, Nederland, Hellas, Italia, Spania, Sveits, Tyskland og Nord-Irland. Mange setter dette i forbindelse med bruk av sprøytemidler, så et svært viktig tiltak for  å sikre bier og humler framover, er å kutte ut bruk av slike giftige kjemikalier. Svanemerket setter svært strenge krav til bruk av sprøytemidler i all tekstilproduksjon.

Litt villniss = høy trivselsfaktor

Hager med litt buskas og uorden gir gode livsbetingelser til alt som summer. Så i tillegg til å plante humlevennlige vekster, handler det altså litt om å ta livet med ro og la det utfolde seg.
En vinn-vinn-situasjon, der altså.

Kommenter saken
kommentarer