Svanemerkede papptallerkener

Svanemerkede papptallerkener
Gladnyhet til alle arrangører av festivaler, fotballcuper og andre som bruker engangsartikler: Nå kan du få svanemerkede papptallerkener. Dette er et fluorfritt og mer bærekraftig alternativ for deg som skal servere mange.
Tekst

Den finske produsenten Huhtamaki kan nå tilby svanemerkede papptallerkener. De er produsert i Finland og er laget av fornybar råvare, nærmere bestemt tremasse fra bærekraftig, nordisk skog. Matemballasje inneholder ofte problematiske fluorstoffer, men de svanemerkede tallerkenene er helt fluorfrie.

Hvorfor er det viktig at tallerkenene er fluorfrie?

Det er vanlig å bruke organiske fluorstoffer i matemballasje og i engangsartikler til mat. Årsaken er at disse fluorstoffene gjør at fett i maten preller av og ikke gjør papiret bløtt. Men det finnes fullgode alternativer til de skadelige fluorstoffene, og det er dem produsenter av svanemerkede produkter bruker.

Organiske fluorstoffer (som mange ganger forkortes til PFAS og PFOA) gir økt risiko for kreft, nedsatt sædkvalitet, hormonforstyrrelser og fedme. Dette er en gruppe kjemikalier Svanemerket er særlig på vakt mot og stiller strenge krav til. Svanemerkede engangsartikler inneholder ikke organiske fluorstoffer

Kan engangsartikler være miljøvennlige?

Engangsartikler som pappkrus, plastkopper og papptallerkener har like lang produksjonsprosess som andre produkter, men svært kort brukstid. Derfor stiller Svanemerket strenge krav til produksjonen: Minst 90 % av råvaren må være fornybar, og vi må kunne spore hvor papiret eller treet kommer fra. Tremassen pappen lages av må komme fra miljøsertifiserte skoger, slik at vi vet at det biologiske mangfoldet ikke blir truet.

Hvis du skal servere mange folk, som på fotballcup eller festival, er ofte engangsartikler det eneste som fungerer. Da er det bra at det finnes svanemerkede produkter som har dokumentert at de er gode miljøvalg.

Kontakt:

Anne Kristin Ødegård, Business Manager Huhtamaki Norway: 906 13 458.
Tormod Lien, markedsrådgiver Svanemerket: 928 37 959