Svanemerkede stearinlys

Svanemerkede stearinlys
Svanemerkede stearinlys er det beste miljøvalget for deg som er opptatt av kvalitet, regnskog og reduserte klimagassutslipp.
Tekst

Her finner du svanemerkede lys

Det finnes både kubbelys, kronelys og telys med det offsielle, nordiske miljømerket. Lysene selges hos blant andre:

Ute etter telys?

Svanemerkede telys finnes som sagt også. Her er to alternativer:

Rustas telys vant nettopp en test hos SVT.

Ikke palmeolje 

Den omstridte palmeoljen er forbudt i svanemerkede lys. Palmeoljeplantasjer blir som regel anlagt i regnskogen, som er en svært verdifull naturtype med enormt biologisk mangfold, og som også lagrer store mengder CO2. Derfor er palmeolje nå forbudt i svanemerkede stearinlys.

Klimakutt i egen vinduskarm

Norske forbrukere bruker 28 000 tonn levende lys i året. Men det er stor forskjell på dem. Mange av dem er laget av parafin. Parafin er et oljeprodukt, det er ikke fornybart og det frigir CO2 til atmosfæren når det brenner. Dette bidrar til klimaproblemet. De lysene som slipper gjennom Svanemerkets trange nåløye, er stearinlys som består av minst 90 prosent fornybar råvare. Den fornybare stearinen er laget av planteoljer eller annet fett og slipper ikke ut ekstra CO2 ved brenning.

Hvis hele årsforbruket vårt av levende lys hadde vært svanemerka, ville klimagassutslippene blitt redusert like mye som ved å fjerne over 21 000 biler fra veiene.