Svanemerkede stearinlys

Svanemerkede stearinlys
Svanemerkede stearinlys er det beste miljøvalget for deg som er opptatt av kvalitet, regnskog og reduserte klimagassutslipp.
Tekst

Ikke palmeolje

Den omstridte palmeoljen er forbudt i svanemerkede lys. Palmeoljeplantasjer blir som regel anlagt i regnskogen, som er en svært verdifull naturtype med enormt biologisk mangfold, og som også lagrer store mengder CO2. Derfor er palmeolje nå forbudt i svanemerkede stearinlys.

Klimakutt i egen vinduskarm

Norske forbrukere bruker 28 000 tonn levende lys i året. Men det er stor forskjell på dem. Mange av dem er laget av parafin. Parafin er et oljeprodukt, det er ikke fornybart og det frigir CO2 til atmosfæren når det brenner. Dette bidrar til klimaproblemet. De lysene som slipper gjennom Svanemerkets trange nåløye, er stearinlys som består av minst 90 prosent fornybar råvare. Den fornybare stearinen er laget av planteoljer eller annet fett og slipper ikke ut ekstra CO2 ved brenning.

Hvis hele årsforbruket vårt av levende lys hadde vært svanemerka, ville klimagassutslippene blitt redusert like mye som ved å fjerne over 21 000 biler fra veiene.

Endelig: Telys som er gode miljøvalg

Norske forbrukere bruker ca 200 millioner telys i året. Hittil har de tilgjengelige telysene bestått av en aluminiumskopp og et lys av parafin eller stearin. Men nå har endelig svanemerkede telys kommet på markedet. De har en gjenbrukbar glasskopp og lys av stearin. Når telyset er brent opp, putter du bare et nytt stearinlys i koppen. Dersom alle telys som brennes på et år er slike refill-lys, sparer vi 187 tonn aluminium. Mindre søppel blir det også. Mens kosen er den samme.

– Det er første gang et telys klarer våre strenge krav fordi vi verken godkjenner lys av oljeprodukter som parafin eller ting som er laget for bruk-og-kast. Men disse lysene har et refill-system og lys av ren stearin som brenner fint og lenge, og da blir miljøregnskapet veldig bra. Dette er grønn innovasjon på sitt aller koseligste, sier Anita Winsnes, direktør i Svanemerket.

Her finner du svanemerkede lys

Det finnes både kubbelys, kronelys og telys med det offsielle, nordiske miljømerket. Lysene selges hos Princess, Indiska, Lagerhaus, Clas Ohlsson, Nille, Coop, Meny og Rema.