Grønne brunevarer

Vekst på elektronikk
Ved utgangen av 2012 har norske elektrokunder rekordmange muligheter til å gjøre en god miljøhandel. Over 400 e-produkter har oppnådd Svanemerket.
Tekst

– Vi er et nettsurfende folkeferd, sier Alvhild Hedstein, direktør i miljømerking.

– Mange bruker store deler av sin våkne tid på å se inn i en eller annen skjerm. Men i alle dingsene våre er det en del stoffer som verken er bra for brukeren eller for naturen omkring oss. Nå har forbrukerne historisk gode muligheter til å gjøre gode miljøvalg når det gjelder elektronikk, og det håper jeg de benytter seg av, avslutter hun.

Svanemerket elektronikk inneholder minimalt med tungmetaller, flammehemmere og andre miljøgifter. I tillegg har de dokumentert at de er energieffektive og bråker lite. Fujitsu har bærbare PCer, mens Lenovo tilbyr mange bærbare maskiner. Når det gjelder printere og kontormaskiner er Brother, Kyocera og Sharp de store, mens det er Samsung som dominerer de miljøbeste TVene.

Svanemerket er det offisielle miljømerket i Norden, opprettet av myndighetene for å hjelpe forbrukere og andre innkjøpere med å gjøre gode miljøvalg.