Fra bie til buksebak

Svanen og biomangfold
Det biologiske mangfoldet er helheten av alle livsformer på jorda: Planter, dyr og mennesker. I dag feirer vi denne helheten, og minner deg om at dine forbruksvalg har konsekvenser for helt andre enn deg selv.
Tekst

Jeans lages av bomull. De som dyrker bomullen sprøyter den mange ganger, og sprøytemidlene kan være svært giftige for både mennesker og dyr. Som biene.

Bier og humler gjør en viktig jobb for oss: Ved å pollinere blomster, bidrar de til 30 % av matvareproduksjonen i verden. De siste årene har store bestander av bier og humler dødd ut, og bruk av sprøytemidler kan være en av årsakene. Svanemerket krever en andel økologisk  bomull i tekstiler, dyrka uten bruk av giftige sprøytemidler.

Det er bra for oss alle sammen, fra bie til buksebak.

 

Den mangfoldige skogen

Skal vi fortelle deg én forskjell på disse to? Den ene ligger på tropisk trevirke, den andre gjør det ikke.

Jaguaren slapper av hjemme i Amazonas-jungelen, mens sofasliteren kan hvile med grønn samvittighet i en svanemerket sofa. Slike møbler oppfyller krav til bærekraftig skogsdrift ­­-- der det biologiske mangfoldet kan ta det med ro og dingle med beina.

Skogene dekker ca 30 prosent av jordas overflate, men hele 80 prosent av dyr, insekter, planter og sopp lever i skogene. I de tropiske regnskogene, som bare dekker 7 prosent, vokser to tredjedeler av alle de kjente (250 000) plantene, og dyrelivet er like mangslungent.

 

Et glimt av det vi har felles

Brad Wilsons portrett av en Cappucine-apekatt

1 750 000 arter kjenner vi til. Kanskje finnes det så mange som 14 millioner planter, dyr og insekter på kloden.

Overalt på jorda er store og små livsformer vevd sammen i komplekse og noen ganger usynlige sammenhenger. De gir oss maten vi spiser. Husene vi bor i. Tingene vi omgir oss med. Medisin. Skjønnhet. Sjelebot.

Og noen ganger ­– et glimt av det vi har felles.

(se Brad Wilson for flere fine dyreportretter)

Kommenter saken
kommentarer