Hva kan vi gjøre?

Skru ned temperaturen
Bruke mindre energi.
Tekst

Det er det korteste svaret. Framfor alt må vi bruke mindre fossile energikilder som olje, kull og gass. Vi må redusere energiforbruket vårt, utvikle de fornybare energikildene - sol, vind, vann, og skjære ned på den oljebaserte energien.

Du og jeg og hver enkelt kan kutte ned på eget energiforbruk hjemme og på jobb. Slå av lyset, redusere varmen når ingen er i lokalene, bruke kollektivtrafikk så mye som råd. Mange vaskepulver gjør tøyet rent ved 40 grader, så det er ikke lenger noen grunn til å vaske på 60 eller 90 grader. Det er klimavennlig, bra for klærne, og gir deg mindre strømregning.

Når du velger produkter, kan du gjøre energismarte valg. For eksempel har aktuelle svanemerkede produkter dokumentert at de bruker mindre energi i produksjonen og/eller under bruk enn tilsvarende produkter. Dette gjelder alt fra dopapir til datamaskiner, hoteller og dagligvarebutikker. Verden trenger energibevisste forbrukere og produsenter!

Hva kjøper du?

Andre ting du kan gjøre, er å vurdere det generelle forbruket ditt. Mange av oss har en bruk-og-kast-praksis – kanskje uten at vi egentlig har tenkt over det. Hvor mange olabukser trenger jeg egentlig? Hvor mange sykler eller datamaskiner? Husk at hver gang et nytt produkt lages, hentes nye ressurser fra naturen og ny energi må til for å lage og transportere produktet. Hvis du kan forbruke litt mindre, og heller kjøpe produkter av god kvalitet som varer lenge, så gjør du noe bra for miljøet.

Hvis du bor i et område der det er godt utbygget kollektivtilbud, er det et godt miljøvalg å bruke det i stedet for å kjøre egen bil. I vårt langstrakte og grisgrendte land er det ikke alle som kan velge det, men hvis du kan, er det bra.

Avskoging bygger også opp under klimaproblemet. Også her kan du gjøre noen bevisste valg som forbruker. Når du kjøper møbler, innredninger, gulv, byggematerialer, skrive- eller dopapir kan du velge produkter som er laget av tre fra bærekraftig drevet skog. Da vet du at du ikke har bidratt til ytterligere avskoging og ubalanse. Svanemerkede varer er sånn. 

Still klimakrav til politikerne

Du og jeg kan gjøre mye i vår egen hverdag for å stagge den negative klimautviklingen. Men naturligvis er det veldig mye politikerne våre også kan gjøre – både lokalt her i Norge og i internasjonal sammenheng. Still krav til politikerne våre når det gjelder klima, og belønn dem du er enig med med stemmen din!

Kommenter saken
kommentarer