Nye miljøkrav til utemøbler, lekeapparater og parkutstyr

Utemøbler
Miljømerking erfarer at mange produsenter gjerne vil bidra til mindre klimabelastning og en mer sirkulær økonomi der vi bruker ressursene igjen og igjen. De nyeste miljøkravene til utemøbler, lekeapparater og parkutstyr er derfor skreddersydd med dette for øyet.
Tekst

Økende interesse

Tilbudet av svanemerkede utemøbler og lekeapparater har vært i stor vekst de siste årene. Mens det i 2018 var 12 svanemerkede produkter, teller vi nå over 750 ulike varianter med det offisielle miljømerket på det nordiske markedet.

Også innkjøperne har fått øynene opp for verdien av miljømerking på dette området. Tre av Norges største kommuner – Asker, Bærum og Drammen – stiller nå krav om miljømerkede lekeapparater.

- Det er svært gledelig at store innkjøpere som Asker, Bærum og Drammen stille ambisiøse miljøkrav også når det gjelder utemøbler og lekeapparater. Slike krav er vel etablert på møbler og innredninger, vi håper dette er starten også for utemøbler og lekeapparater, sier Anne-Grethe Henriksen, markeds- og kommunikasjonssjef i Miljømerking Norge.

Lavere klimabelastning

Metalldelene i et utemøbel som en benk, et klatrestativ eller et gym-apparat står tradisjonelt for en stor del av klimabelastningen. Utemøblene som skal sertifiseres etter de nye miljøkravene må i enda større grad enn før ha metalldeler som består av resirkulert metall eller som kan dokumentere at det er produsert med lavere klimabelastning. 

En mer sirkulær økonomi

 Tapet av natur og overforbruk av ressurser er – ved siden av klimakrisen – vår tids aller største utfordringer. Vi bruker ressurser som om vi hadde 1,6 jordkloder i året, og det kan vi ikke fortsette med. Derfor er det helt nødvendig at vi blir flinkere til å bruke ressurser vi allerede har utvunnet om igjen. Dette legger Svanemerkets nye krav til rette for både i design og i valg av råvarene som kan brukes.

Utemøbelet skal enkelt kunne tas fra hverandre slik at trevirket, plasten og metallet kan sorteres ut og komme inn i nye materialkretsløp. I tillegg må møbeldeler av plast og metall etter de nye kravene ha en høy andel resirkulert materiale. For eksempel må 75 prosent av alt stål og aluminium være resirkulert (i utemøbler som består av relativt mye metall) eller komme fra produksjon med lave klimagassutslipp.

God kvalitet og lang brukstid

Utemøbler må tåle all slags vær og tidvis hard bruk. Trevirket som brukes må oppfylle strenge krav til holdbarhet, en viktig forutsetning for lang brukstid. Svanemerkede utemøbler har garantitider på 10-20 år avhengig av hva slags del det er snakk om.

Hva inkluderes i produktgruppen utemøbler, lekeapparater og parkutstyr?

Produktgruppen omfatter møbler til utebruk, utstyr til lek og sport, og parkutstyr. For eksempel bord, stoler, benker, klatrestativer, husker, lekehus, sandkasser og sklier til lekeplasser, fastmonterte trenings- og parkourapparater, stakitt, espalier, avfallskontainere, flaggstenger, sykkelstativ og skur.

Bli med på webinar 5. mai om de nye kravene

Ønsker du å høre mer om de nye kravene arrangerer Nordisk miljømerking webinar den 5. Mai. Mer informasjon og påmelding finner du her:

Mer info og påmelding

 

Svanemerkede utemøbler

  • Har et sirkulært design som fremmer muligheten til reparasjon og resirkulering.
  • Lever opp til strenge råvarekrav: Trevirket er lovlig hugget, sporbart og minst 70 % stammer fra sertifisert bærekraftig skogbruk. Plast oppfyller krav om en høy andel resirkulert plast eller plast av fornybare materialer. Metall oppfyller krav om en høy andel resirkulert metall eller metall fremstilt med lavere klimabelastning.
  • Oppfyller strenge krav til kjemikalier, for eksempel er det ikke tilsatt halogenerte flammehemmere, fluorstoffer eller nanopartikler.
  • Oppfyller krav som fremmer lang levetid på produktet.