Kommunalt miljøansvar i særklasse

Hedersprisen
Alle offentlige innkjøpere som strever med å realisere miljøansvaret: Se til Ålesund! Innkjøpssjef Jonny Indrevåg viser vei. Derfor ble han tildelt Svanemerkets hederspris på Svanekonferansen i Oslo onsdag.
Tekst

Stat, fylke og kommuner kjøper inn varer og tjenester for 400 milliarder kroner i året. Innkjøperne i sektoren har dermed svært stor innkjøpermakt. De kan stille miljøkrav til alt fra skriveblokker til hele bygg, og Svanemerket – det offisielle miljømerket i Norden – er verktøyet som gjør den jobben enklere. Likevel er potensialet for offentlige miljøinnkjøp ikke nådd. 

Men noen går foran og viser at det er mulig. Innkjøpssjefen i Ålesund kommune, Jonny Indrevåg, gjør det. Med et innkjøpsbudsjett på 1 milliard kroner i året sørger han for å stille strenge miljøkrav til det kommunen trenger av varer og tjenester. Dette har også gitt smitteeffekt til flere av nabokommunene, som har tatt etter Ålesunds praksis. 

- Jeg er veldig stolt over å få denne prisen. I Ålesund har vi, så langt det er mulig, fokus på miljø i alle våre anskaffelser. Vi mener det er viktig at alle stiller miljøkrav og gjør det man kan, steg for steg. Svanemerket er et viktig verktøy som gjør jobben med å stille og evaluere miljøkrav enklere, det gir miljøresultater, sier Indrevåg.

– Miljøproblemene er store, men de kan løses blant annet ved at vi utvikler smartere produksjon og klokere forbruk. Innkjøpere som vektlegger miljø er svært viktige når vi skal legge om til bærekraftig produksjon og forbruk. Jeg håper mange offentlige innkjøpere lar seg inspirere av Jonny Indrevåg til å være kravstore på miljøets vegne. Svanemerket er et godt verktøy til dette, sier Anita Winsnes, direktør i Miljømerking.

Jonny Indrevåg mottok onsdag Svanemerkets hederspris på den årlige Svanekonferansen i Oslo. Prisutdeler var styreleder i Stiftelsen Miljømerking, Svein Tveitdal.

Kommenter saken
kommentarer