Kontroll av bilvaskeanlegg

Bilvaskeanlegg
Miljødirektoratet, Fylkesmannen og diverse kommuner har i disse dager en kontrollaksjon mot bilvaskeanlegg. Et viktig budskap er at bensinstasjonens substitusjonsplikt er oppfylt ved å bruke svanemerkede bilpleiemidler.
Tekst FotoStock photo © suvita

Alle virksomheter som bruker kjemikalier som kan være farlig for helse og miljø, er pålagt å vurdere om de kan bytte til et som er mindre skadelig. Dette kalles substitusjonsplikt, og er hjemlet i produktkontrolloven. Dersom man bytter til et svanemerket produkt, er substitusjonsplikten oppfylt.

Dette er et viktig budskap for den kontrollaksjonen som Miljødirektoratet, Fylkesmannen og flere kommuner nå har mot bensinstasjoner med bilvaskeanlegg. For å bistå med kontrollaksjonen har Svanemerket utarbeidet et faktablad om bilvask og miljø som blir delt ut på aksjonen.

Svanemerkede bilpleiemidler

Det finnes 153 svanemerkede bilpleiemidler på det norske markedet. Både avfettingsmidler, bilsjampo, felg- og dekkrens, motorvask, insektfjerner og voks og polish har klart de strenge miljøkravene, og kjente merkenavn som Turtlewax og Selaclean har svanemerkede produkter. Både bensinstasjoner og forhandlere av bilrekvisita fører svanemerkede bilvaskemidler.