Earth Hour 2014

Earth Hour 2014
Earth Hour er verdens største klimamarkering. Den minner oss om at du og jeg kan gjøre vårt for å redusere klimagassutslippene. Små bidrag blir store når de blir mange nok.
Tekst

Klimaproblemet er reelt, alvorlig og økende. På mandag legger Klimapanelet fram sin nyeste rapport om hvordan klimaendringene påvirker oss. Det blir neppe en gledens dag. Men vi kan styrke oss foran mandag med å bli med på Earth Hour på lørdag. Vi kan bli med på den verdensomspennende markeringen, slukke lyset og vite at vi sammen er en viktig del av løsningen.

Ofte dreier klimadebatten seg rundt store spørsmål som hvilke energikilder vi eller andre bruker. Olje, kull og gass -- hva er best og hvem bør kutte mest? Hvordan kan et oljeland som Norge klare å bli fornybart? Dette er store og viktige spørsmål. Her må politikerne våre vise at de kan og vil. Du og jeg får vise hva vi vil ved å bruke stemmeretten vår.

Klima i hverdagen

Men ofte glemmer vi at hverdagen vår er full av miljøvalg. Norske bleiebarn bruker for eksempel 500 000 bleier hver dag. Papirmassen i bleiene kommer fra trær, som har klimaverdi i seg selv. Treet blir til cellulose og papir ved at vi koker det. Dette er svært energikrevende, og har dermed også en klimaeffekt. 500 000 bleier hver eneste dag i hvert eneste år. Bare her i lille Norge. Valg av bleier er også et klimavalg. Og i motsetning til valget mellom kull og olje, er det et valg som du og jeg kan ta.

Det samme gjelder med stearinlys. Mange tror de brenner stearinlys, mens de i virkeligheten har kjøpt lys av parafin, som er laget av fossil olje. Hvis hele det norske forbruket av lys hadde vært svanemerkede lys laget av fornybar stearin, ville vi redusert CO2-utslippene med like mye som å fjerne 21 000 biler fra veiene.

Som forbruker gjør du mange klimavalg hver dag. De beste valgene finner du Svanemerket på. Hvert enkelt valg gir ikke global og umiddelbar effekt. Men selv små bidrag blir store når de blir mange nok.

Earth Hour er lørdag 29. mars fra 20.30 til 21.30, hjemme hos deg.

Kommenter saken
kommentarer