Slukk lyset for framtida

Slukk lyset for framtida
Klimaproblemet gjelder oss alle og må løses i fellesskap. Earth Hour er en påminnelse om dette. Slukk lyset i morgen kveld, og verv en venn til å gjøre det samme.
Tekst

Earth Hour er verdens største grasrotbevegelse for klima, og arrangeres hvert år av WWF. Flere hundre millioner mennesker i 162 land og mer enn 7000 byer slukket lyset for klimaet i fjor. I år håper vi du også vil bli med: Slukk lyset i en time fra klokka 20.30 i morgen kveld, og verv en venn til å gjøre det samme!

Derfor er Earth Hour viktig

Earth Hour minner oss om at klimaproblemet gjelder oss alle – enten vi bor på Tåsen eller i Tokyo. Uansett hvilke betingelser vi har, kan vi gjøre gode klimavalg. Å bruke mindre energi er kanskje det aller viktigste vi kan gjøre for klimaet. Earth Hour viser nettopp det.

Men for å løse klimaproblemet må vi ikke la det bli med å slukke lyset en time i året. Hver eneste dag har vi muligheter til å gjøre gode valg for klimaet. Her er noen tips:


Trafikkork

Bruk mindre energi

Vi må bruke mye mindre fossil energi som olje, kull og gass. Men den eneste miljøvennlige energien som finnes, er den vi ikke brukar. Vi kan kutte ned på eget energiforbruk hjemme og på jobb. Slå av lyset og redusere varmen når ingen er i lokalene. Også når du skal kjøpe noe kan du gjøre energismarte valg. For eksempel har svanemerkede ting dokumentert at de bruker mindre energi når de blir produsert og under bruk enn tilsvarende produkter. Dette gjelder alt fra dopapir til datamaskiner, hotell og dagligvarebutikker.

Stabel med jeans

Slutt med bruk-og-kast  

Vi kan også vurdere det generelle forbruket vårt. Mange av oss har en bruk-og-kast-praksis – kanskje uten at vi egentlig har tenkt over det. Hvor mange olabukser trenger jeg? Hvor mange sykler eller datamaskiner? Hver gang et nytt produkt blir laget, henter vi nye ressurser fra naturen og bruker energi for å lage og transportere produktet. Dersom vi kan forbruke litt mindre, og heller kjøpe produkt av god kvalitet som varer lenge, gjør vi noe bra for miljøet.

Vær litt treskalle

Avskoging bygger opp under klimaproblemet. Når vi kjøper møbler, hyller og skap, gulv, byggematerialer, skrive- eller dopapir kan vi velge produkt som er laga av tre fra bærekraftig skog. Dermed bidrar vi ikke til enda mer avskoging og ubalanse. Svanemerka varer er sånn.

Engasjér deg

Du og jeg kan gjøre mye i vår egen hverdag for å stagge den negative klimautviklingen. Men selvsagt er det også mye politikerne våre må gjøre – både her i Norge og i internasjonal sammenheng. Still klimakrav til politikerne, og gi stemmen din til de beste!