Fyrer ikke for kråka

Energieffektivt på Vulkan
Aspelin Ramm sparer 3 millioner kwH i året på Vulkan-området i Oslo fordi de utnytter moderne varmeteknologi til fulle. Miljøhensyn og lønnsomhet henger sammen.
Tekst

Bildet på toppen viser hustakene et tilfeldig sted i Oslo sentrum. På toppen av svært mange bygg står det store vifter der huset kvitter seg med overskuddsvarme. Samtidig står varmeanlegget i kjelleren på fullt for å varme opp resten av bygget.

– Dette er meningsløst sløseri, sa direktør for miljø og samfunnsansvar i Aspelin Ramm, Isak Oksvold på Svanemerkets seminar om bygg og miljø.

Både den populære Mathallen, Bellona-huset og Scandics hotell ligger på Vulkan-området. I tillegg er det flere leilighetsbygg der. Bellona-huset og hotellet har energiklasse A, noe svært få andre bygg foreløpig har. De ulike byggene på området har ganske ulikt energibehov: Mathallen trenger mye kjøling til alle diskene med mat, hotellet og boligene trenger både oppvarming og mye varmt vann.

Svært energieffektivt

Men i dette området fyrer de ikke for kråka. Her er det ingen vifter på taket som slipper varm luft ut. På Vulkan har Aspelin Ramm boret 64 energibrønner der de henter opp jordvarme mer enn 300 meter under bakken. Gigantiske varmepumper produserer så varme eller kulde etter hva byggene krever. En teknisk avansert energisentral ligger under gulvet i Mathallen. Den sørger for at alle byggene Aspelin Ramm har på området utveksler varme og kulde seg i mellom. Når byggene på Vulkan trenger kjøling - da går overskuddsvarmen til leilighetene på området. Varme eller kulde ingen av byggene trenger for øyeblikket, blir sendt ned i energibrønnene igjen. Alt kommer til nytte.

God lønnsomhet

Aspelin Ramm hadde investeringskostnader på om 45-50 millioner kroner på anlegget og den avanserte energisentralen. Til gjengjeld slapp de å bygge fyring- og kjølingsfasiliteter i noen av de andre byggene på området. De sparer 3 millioner kwH per år på å utnytte energien slik de gjør. Det tilsvarer hele det årlige energiforbruket til 150-170 eneboliger. Hvert år. Så både det økonomiske og det miljømessige regnskapet går raskt i pluss.

– For å løse klimaproblemene må vi tenke nytt og være mye klokere når det gjelder energiforbruk. Det er utrolig viktig at noen går foran og viser vei, slik Aspelin Ramm her har gjort. Jeg håper andre eiendomsutviklere blir inspirert til å gjøre som dem, sier Anita Winsnes, direktør i Miljømerking.

Rom for gode opplevelser

Det er ikke bare bunnlinja som blir positiv av det fremtidsrettede energisystemet på Vulkan. Det blir også kunder og ansatte på området. Mathallen får kjøling til kjølediskene sine fra systemet, og slipper derved å ha bråkete anlegg på hver enkelt disk. Atmosfæren blir roligere både for kunder og ansatte, og inneklimaet mye lettere å regulere.

Og fordi takene ikke er bebodd av svære varmevifter, kan man bruke det attraktive arealet til andre ting. På toppen av Bellona-huset er det uteservering i stedet. Her har godt miljøarbeid også gitt rom for nye sosiale arenaer alle i området kan nyte godt av.

Kanskje med unntak av kråkene. 

Kommenter saken
kommentarer