Europeisk forbud mot miljøgift i sjampo?

Europeisk forbud mot miljøgift i sjampo?
EU behandler nå et forslag om å forby miljøgiften siloksaner i personlige pleieprodukter som sjampo og såpe. Det er svært gledelig om et slik forbud kommer. Svanemerket har forbudt disse stoffene i en årrekke.
Tekst FotoStock photo © Central IT Alliance

Produsentene tilsetter siloksaner i sjampo, krem og såpe for at de skal bli lette å smøre utover. Særlig brukes de ringformede siloksanene D4 og D5. I 2014 brukte vi så mye som 465 tonn siloksaner i Norge, mesteparten gjennom importert kosmetikk og hudpleie.

Når Svanemerket skal definere miljøkrav til ulike produktgrupper, legger vi vekt på å forby eller minimere stoffer som er giftige, som brytes svært sakte ned, og som lagrer seg i kroppene til dyr og mennesker og blir mer konsentrerte jo lenger opp i næringskjeden de kommer. Siloksanene D4 og D5 har alle disse egenskapene, og er derfor definert som miljøgift. På grunn av dette har Svanemerket forbudt dem i svanemerkede produkter i en årrekke.

- Det er svært gledelig om vi nå får et europeisk forbud mot miljøgiften siloksaner, sier fagsjef i Svanemerket, Aina Seland. – Et strengt, internasjonalt regelverk som følges nøye opp er det mest kraftfulle verktøyet vi har for å kutte miljøgifter og nærme oss et giftfritt samfunn. Og så gjør Svanen det mulig for norske forbrukere å unngå disse siloksanene inntil regelverket er på plass, avslutter hun.

Oversikt over produkter til hud og hår uten siloksaner D4 og D5

Miljødirektoratets nettsak: Sjampogift kan bli forbudt i EU