Fakta om svanemerket ulltøy

Fakta om svanemerket ulltøy
Hva betyr det at ulltøy er svanemerket?
Tekst FotoGetty/HeikeKampe

Helse og miljø

Svanemerket fører streng kontroll med de kjemikaliene som kan brukes i fiberproduksjon, farging, vasking og etterbehandling av klær. Derfor inneholder ikke svanemerkede klær antibakterielle stoffer eller andre kjemikalier som er på EUs (Reach) liste over særlig bekymringsfulle stoffer. Dette er bra for naturen og nærmiljøet rundt fabrikken, for alle som lager klærne – og ikke minst for dem som skal bruke klærne tett på huden.

Arbeidsforhold

Svanemerket krever at fabrikkene som benyttes til å lage klærne har et internt kvalitetssystem, og at de skal følge den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILOs kjernekonvensjoner. Det betyr blant annet organisasjonsfrihet, og selvfølgelig forbud mot barnearbeid, diskriminering og tvangsarbeid. Uansett hvor i verden produksjonen finner sted så har Svanemerket kontrollert at fabrikken tilfredsstiller alle krav til både miljø og arbeidsmiljø.

Dyrevelferd

Svanemerket forbyr bruk av mulesing på sauegårdene som leverer ull.  

Hud og trygghet

Huden er ikke tett. Kjemikalier i klærne våre kommer tett innpå huden vår og kan trenge gjennom den. Dette er særlig viktig når det gjelder barn. Det er lang vei fra sau til ferdig ulltøy, og mange produsenter bruker en rekke ulike kjemikalier til vasking, spinning og farging av ulla. Svanemerket har streng kontroll på hvilke kjemikalier som kan brukes hele veien, og sikrer at ulltøyet ikke inneholder stoffer vi bør unngå, samt at produksjonsprosessen belaster miljøet minst mulig. 

Fakta om ull:

  • Ull kan trekke til seg mye væske uten å kjennes våt, og varmer likevel. Ull passer derfor best som det innerste laget da den holder deg tørr. Perfekt for barn som er mye ute i kaldt eller vått vær.
  • Ull har selvrensende og antibakterielle egenskaper og naturlig motstandskraft mot lukt. Det er ofte nok å lufte ullplagget i stedet for å vaske det. Ved å vaske ulltøyet sjeldnere varer det lengre før det blir slitt, og du sparer forbruk av strøm, vann og vaskemidler ved å vaske færre maskiner.
  • Ull er naturlig flammehemmende i motsetning til for eksempel syntetisk fleece.