Fluor i matemballasje? Ikke med Svanemerket

Fluor i matemballasje? Ikke med Svanemerket
Fremtiden i våre hender testet forskjellige hamburger-emballasjer og fant skadelige fluorstoffer i flere av dem. Men enten du er forbruker eller produserer take away-mat er det enkelt å unngå miljøgifter som dette: Velg Svanemerket.
Tekst

Mange organiske fluorstoffer er miljøgifter det er viktig å kutte bruken av overalt der vi kan. De kan skade både helse og miljø, og det er dokumentert at de kan smitte over på maten. Svanemerket forbyr disse stoffene i alle produkter, og å bruke dem i matemballasje er helt unødvendig. Det finns fullgode alternativ, for eksempel produserer danske Abena svanemerket og dermed fluorfritt hamburgerpapir. I dagligvarebutikker finner du både svanemerket matpapir og bakepapir til eget bruk.

Hva kan jeg gjøre som forbruker?

Neste gang du kjøper takeaway-mat kan du spørre om de bruker fluorfri emballasje. Hvis tilstrekkelig mange gjør det, kan vi påvirke tilbyderne til å gjøre bedre valg når det gjelder emballasje. I dagligvarebutikken kan du velge svanemerket matpapir og bakepapir, så unngår du å bruke emballasje med fluorstoffer i ditt eget kjøkken.

Hva er problemet med organiske fluorstoffer?

Mange organiske fluorstoffer er miljøgifter. Det betyr at de er giftige, og at de brytes svært sakte ned i naturen eller i kroppen vår, der de lagres. Det er påvist at mange av dem «dunster» ut i lufta under bruk, og også at de smitter over på matvarer. Både produksjonsstedet, hjemmet ditt der du bruker produktet, og natur langt fra folk påvirkes av fluorstoffene. Inne i kroppen kan disse stoffene øke kolesterolet, svekke immunforsvaret, gi økt risiko for kreft, nedsatt sædkvalitet, hormon­forstyrrelser og fedme. De kan redusere forplantningsevnen, og overføres fra mor til barn i fosterlivet og via morsmelk.

Er dette akutt farlig?

Nei, du blir ikke akutt syk av å spise en pizza som kommer i en kartong belagt med fluorstoffer. Problemet er at vi kommer i kontakt med så mange små doser med skadelige kjemikalier hele tiden. Og vi vet for lite om hvordan den kjemiske cocktailen påvirker helsa vår på lang sikt. Det er også et stort problem at slike gifter nesten er umulig å bli kvitt når de først har kommet ut i naturen. De brytes svært langsomt ned og er et miljøproblem i lang tid. Derfor er det all grunn til å redusere bruken av dem overalt der vi kan. Svanemerket er et verktøy for det.

Les Svanemerkets krav til engangsartikler som pizzakartonger og hamburgerpapir