Full fart framover for miljøinnkjøp

Full fart framover for miljøinnkjøp
Offensive innkjøpere, innovative produsenter og et sterkt ønske om å belaste miljøet mindre. Dette er forutsetninger for å få fart på det grønne skiftet og realisere den grønne markedsmakten disse aktørene har. Det er også inntrykket vi sitter igjen med etter seminaret til Nettverk for miljømerket innkjøp nylig.
Tekst

Om lag 40 deltakere var samlet på det svanemerkede Scandic Solli plass for å dele kunnskap og engasjement om miljøvennlige innkjøp. Seansen startet med utdeling av lisensbevis til tre nye produsenter: Hardstuff bambusgulv, renholdstjeneste fra Toma Facility Management og Scandics hotell i Grensen i Oslo. Se bilder nederst i saken.

Statsbygg investerer 6 milliarder i byggeprosjekter hvert år

Først ut blant foredragsholderne var innkjøpssjef Bård Sandbæk fra Statsbygg – som også er innkjøpernettverkets aller nyeste medlem. Statsbygg, som investerer 6 milliarder kroner i byggeprosjekter hvert eneste år, ønsker å bruke den store markedsmakten de har til å ta klimaansvar og til å forme morgendagens byggenæring. Dette gjør de blant annet ved å stille strenge miljøkrav der effekten er stor, og ikke tillate at anskaffelsene inneholder helse- og miljøskadelige stoffer. Statsbygg legger et livssyklusperspektiv til grunn og vektlegger miljø ved valg av produkter og leverandører.  

Norsk gran og furu med egenskapene til tropisk trevirke

Lars Højmann Kristensen fra Thermowood var neste mann ut. Han fortalte om Saga Wood mens lukten av bærekraft (eller var det de karamelliserte sukkerstoffene i trevirket) fra de medbrakte vareprøvene spredte seg i lokalet. Saga Wood er trevirke som er skånsomt varmebehandlet og innsatt med linolje slik at det blir holdbart. Norsk gran og furu og dansk bøk brukes til Saga Wood. Både når det gjelder hardhet og utseende ligner det ferdige produktet på tropisk trevirke, og det kan brukes både på fasader, terrasser og gjerder. Spennende var det også å høre om Thermowoods arbeid med «upcycling» der de for eksempel tar trevirke brukt til avstiving ved tunellarbeider og videreforedler dette til å bli bærekraftig kledning med rustikt preg. Å gjenbruke ressursene på denne måten er svært viktig i den sirkulære økonomien.

Hardt og slitesterkt gress

- Bambus er ikke tre, men gress! Slik begynte Trygve Dukes fra Hardstuff sitt foredrag, etter først å ha blitt overrakt lisens på Svanemerket for bambusgulvet Forest Floor. Dukes kunne fortelle at bambus vokser utrolig fort: Det tar bare fem år til stammen har blitt tykk nok til å høstes. Bambusen splittes opp i lameller og blir til gulv, benkeplater, kledning og fasader. Bambus er dobbelt så hardt som eik og svært slitesterkt.

Verdensleder på marin maling

En av Svanemerkets største og mest internasjonale kunder er Jotun. De var representert ved Anne Margrete Nes og Tore Meyer-Mørch. Jotun er en gigant ­– med 63 selskaper, 39 produksjonssteder og 10 000 ansatte. Jotun produserer både dekorative malinger, industrimalinger og pulvermaling, i tillegg til at de er verdensleder på marin maling. På miljøavdelingen i Sandefjord, der Nes jobber, er det 19 ansatte som arbeider med alle Jotuns råstoffer og produkter i hele verden. Nes og Meyer-Mørch fortalte om et svært godt samarbeid med Svanemerket siden 2008.

Svanemerkede kaffetjenester er et miljømessig kinderegg

Den eneste som stilte med Kinderegg til alle på seminaret, var Waterlogics Henning B. Nilsen. Det var for å illustrere at Waterlogics svanemerkede kaffetjeneste ­er et miljømessig kinderegg for dem som er opptatt av miljø, økologi og kaffe. I en svanemerket kaffetjeneste er drikkene gjerne både økologiske og fairtrade-merket. I tillegg bruker kaffemaskinen lite strøm, og er miljøvennlig produsert, samtidig som det er lave klimagassutslipp og ingen bruk av problemkjemi i driften av tjenesten. Waterlogic er den første som kan tilby svanemerket kaffetjeneste i Norge.

Profilklær av høy kvalitet snart tilgjengelig i nettbutikk

Mange var interessert i det Kamilla Køhler fra Frøya Trøya hadde å fortelle, og hendene fløy i været når det ble åpnet for spørsmål. Ikke så rart, for Frøya Trøya er noe så sjeldent som en norsk produsent av svanemerkede profilklær av høy kvalitet. Frøya Trøya er en global aktør som holder til på Frøya i Nord-Trøndelag, men produserer klærne i India, strikker med tyske maskiner og bruker europeiske fargestoffer. De vant en stor kontrakt med det norske Forsvaret, slik at norske soldater nå marsjerer omkring i svanemerket undertøy fra bedriften. Køhler mottar jevnlig forespørsler fra soldater som gjerne også vil kjøpe plagg på privaten, så det er tydelig at de er fornøyde med leveransen. Frøya-Trøya jobber med å lage nettbutikk, den tipper vi mange vil være interessert i!

Redusert matsvinn er vinn-vinn for både miljø og lønnsomhet

Claus Petersen fra Scandic Solli plass var sistemann ut på seminaret. Han innledet med å fortelle at i Scandic begynte de med miljøarbeid av én grunn, og det var å spare penger. Scandic var de første som begynte med å ikke vaske alle håndklær hver dag. Det reduserer forbruket av både vaskemidler, vann og energi, og gir mindre slitasje på håndklærne. Bra for hotellet, bra for miljøet og det samme for gjesten.

Petersen fortalte engasjert om Scandic-kjedens store satsing mot matsvinn. Scandic har et matsvinn på 700 tonn i året. 700 tonn er mye, men likevel ikke mer enn 190 g per gjestedøgn. Dette representerer et CO2 utslipp på 400 tonn, og en verdi på 8 millioner kroner.  Av tiltak Scandic har gjort for å redusere matsvinn, nevnte Petersen at de nå bruker mindre tallerkener og mindre drikkeglass, kokker skjærer og serverer gjestene skiver med kjøtt, noe som naturlig begrenser mengden, og er generelt bevisst på porsjonsstørrelse. Alt matavfall blir kategorisert og veid, og på denne måten bygger de opp et sterkt fokus på matsvinn hos de ansatte. En vinn-vinn-situasjon for både miljøet og lønnsomheten.

 

Disse fikk lisens på Svanemerket


Trygve Dukes, Hardstuff, får overrakt bevis for at bambusgulvet Forest floor har blitt Svanemerket. Utdeler er Tormod Lien, Svanemerket.


Unny Ingvaldsen, Toma Facility Services, fikk lisensbevis for region Romerike og Follo av Svanemerkets Tormod Lien.


Therese Fredriksson, Scandic Grensen, får lisensbevis på Svanemerket av Tormod Lien, Svanemerket.