Grand Hotel Oslo by Scandic har blitt svanemerket

Grand Hotel Oslo by Scandic har blitt svanemerket
Oslos mest sagnomsuste og ærverdige hotell er nå svanemerket og oppfyller verdens strengeste krav til hotell.
Tekst FotoKyle Meyr, Grand Hotel Oslo by Scandic

Grand Hotel midt på Karl Johan, bare et slengkyss unna Stortinget, er en institusjon i Oslo. Edvard Munch, Henrik Ibsen, Kristianiabohemen, nåtidens verdensstjerner og nobelprisvinnere – alle har de bodd og vanket her, og nå har også det offisielle miljømerket Svanemerket meldt sin ankomst.

– Svanemerket stiller verdens strengeste miljøkrav til hoteller. Det forplikter oss til noen veldig tøffe tiltak, samtidig som det gir oss noe å strekke oss etter. Derfor er vi ekstra stolte over at vi har nådd kravene. Nå ser vi frem til å fortsette arbeidet med å tilby gjestene våre et mest mulig miljøvennlig produkt, sier Toril Flåskjer, hotelldirektør på Grand Hotel Oslo.

Verdens strengeste krav til hotell

Det har vært krevende å redusere miljøavtrykket til det over 145 år gamle hotellet for å oppfylle kravene fra Svanemerket. De er både omfattende og konkrete krav til driften på mange områder: Forbruk av vann, energi og kjemikalier, bruk av engangsartikler, tilbud av økologiske og vegetariske retter i matserveringen og så videre.

For å oppnå svanemerkingen har Grand Hotel jobbet mye med energieffektivitet. Tiltakene de har gjort har redusert energiforbruket med nesten 6,2 millioner kWh per år. Det er like mye som 700 leiligheter bruker på et år. I tillegg har de byttet ut en rekke produkter, som servietter og trykksaker, med svanemerkede alternativer, og skiftet til vaskemidler med mindre problemkjemi. De har også innført sortering av avfall i konferanseavdelingen og fra gjesterom, og har utvidet tilbudet av vegetarisk og økologisk mat.

Dronningen i Oslos hotellverden

– Det er utrolig flott at dronningen i Oslos hotellverden, selveste Grand Hotel, har blitt svanemerket. Et hotell er jo som et samfunn i miniatyr, og er en svært kompleks virksomhet. Når Grand Hotel nå er i mål, viser det med all tydelighet at glamour, stil og kvalitet kan gå hånd i hånd med miljø, sier Anne-Grethe Henriksen, markeds- og kommunikasjonssjef i Miljømerking Norge.

– I Scandic tar vi miljøansvaret på alvor. Vi har valgt å svanemerke hotell fordi dette er en ordning som stiller absolutte krav, og som er utenfor oss selv. Noe annet hadde vært som å hoppe høyde og legge lista selv på 1,2 m. Det er ikke så stor prestasjon å vinne da, sa Svein Arild Steen-Mevold, administrerende direktør i Scandic Norge under markeringen av at hotellet nå er svanemerket.

 

På bildet øverst ser vi styreleder i Miljømerking Lucie Katrine Sunde-Eidem, hotelldirektør på Grand Hotel Oslo by Scandic Toril Flåskjer, og teknisk sjef/sikkerhetssjef på samme hotell Ole André Heide.

 

Fakta om svanemerkede hotell:

  • Oppfyller strenge krav til forbruk av vann, energi og kjemikalier til renhold og vedlikehold.
  • Har et godt tilbud av økologiske matvarer
  • Tilbyr alltid en vegetarisk hovedrett
  • Jobber mye med å redusere matsvinn.