Grønn studiestart

Grønn studiestart
Nytt semester, nye muligheter! Slik kan du gjøre mer miljøvennlige valg når du skal forberede studentlivet.
Tekst

Et nytt studieår står for døra. Også studentlivet gir mange muligheter til å gjøre gode miljøvalg. Her har vi valgt ut noen eksempler på svanemerkede produkter som er relevante for deg som skal gå på skole eller studere. Det finnes mange flere svanemerkede produkter i butikkene enn de vi nevner her. Alle tilfredsstiller strenge krav, og er gode valg for helse, miljø – og for fremtiden.

Studiemateriell

Verden er ikke helt papirløs. Ennå. Skal du notere på papir, kan du velge svanemerkede blokker (med eller uten spiral i ryggen). Se etter Svanemerket på alt papir du kjøper. Det garanterer for at trevirket papiret er laget av kommer fra skoger som er bærekraftig drevet, og at det er brukt mindre vann, energi og kjemikalier i produksjonen. Sjekk i bokhandelen hva de har av svanemerkede blokker. Her ser du et eksempel: Svanemerket notatblokk fra EMO.

Papir til printeren:
Clas Ohlson finner du EU Ecolabel-merket papir til skriveren.

Staples fører blant annet svanemerket printerpapir fra Multicopy.

Matpapir til nista finner du både hos Coop, REMA, Meny, Bunnpris, Kiwi og Spar. Svanemerket matpapir inneholder ikke organiske fluorstoffer. Slike kjemikalier brukes i papir til å pakke inn mat i, fordi det skal tåle å bli vått eller fett. Problemet er at de kan føre til overvekt, kreft og hormonforstyrrelser, at de brytes veldig sakte ned i naturen og at de hoper seg opp i dyr og mennesker i næringskjeden. Derfor forbyr Svanemerket dem.

Klær

Selv om mange kanskje har de klærne de trenger, kan det jo hende at du behøver noe nytt. Da er det fint om det du kjøper er laget med omtanke for både miljø og mennesker. Svanemerket stiller krav hele veien fra bomullsmark til butikkhylle, og ser både på ressursbruk, kjemikalier og arbeidsforhold.

Jeans fra Carlings (bildet)

Eller fra Cubus (dame)

Eller gensere fra Volt(herre/unisex)

Sko

Det finnes også miljømerkede sko! Svanemerket har et europeisk søster-merke: EU Ecolabel. Svenske Kavat lager kule sko som er sertifisert med EU Ecolabel. Det betyr at det er brukt mindre vann i produksjonen, at det ikke er brukt problemkjemi, at Kavat bruker resirkulert emballasje og at skoene består krevende kvalitetstester. Kavats slagord lyder: «Walk carefully on Mother Nature.» ♥

Kavat sko finner du her.

Hud, kropp og velvære

Vi dusjer, vasker og smører oss inn hver eneste dag. Har du tenkt på at huden din ikke er tett? Det såpene og kremene dine er laget av kan trenge ned i huden og påvirke kroppen din innenfra. Derfor stiller Svanemerket strenge krav til hva slike produkter kan inneholde. Som om ikke det var nok, såpen du vasker deg med er egentlig bare innom kroppen et lite øyeblikk før de renner ut i sluket. Det er nesten umulig å rense avløpsvannet for kjemikalier, så til slutt renner ingrediensene ut i havet. Derfor er det viktig at kroppsproduktene ikke er laget av stoffer som skader livet i vann. Se etter Svanemerket, så unngår du problemkjemi både for din egen del og for naturens.

Dusjsåpe, bodylotion, håndkrem fra Klar i dagligvarebutikker

Kroppspleie uten parfyme fra Neutral i dagligvarebutikker

Produkter til ansiktet, kropp og hår fra Rudolph care hos VITA

N.O.R. hudpleie hos Normal

Verdens eneste svanemerkede sminke fra danske Miild hos VITA 

Hybel-liv

Hybelen vasker seg ikke selv. Men du kan få hjelp av vaskemidler som vasker effektivt reint uten å inneholde masse problemkjemi som kan dunste ut i lufta hjemme hos deg. Sånn er svanemerkede vaskemidler. Sjekk for eksempel produktserien til Klar. De har både allrengjøringsmiddel, oppvasksåpe, WC-gel, kjøkkenspray etc.

Klar finnes i mange dagligvarebutikker.

Det samme gjør Sunlight, en klassiker på oppvaskbenken

Håndklær og sengetøy
Kanskje trenger du håndklær og sengetøy til hybelen, også. Stikk innom Princess, så finner du de beste miljøvalgene der. Svanemerket stiller krav til hele prosessen fra bomullsmark til butikkhylle, og sikrer at tekstilene er produsert uten bruk av problemkjemi, at de har god kvalitet og at arbeidsforholdene i produksjonen følger ILOs kjernekonvensjoner.

Håndklær og sengetøy hos Princess

Pusse opp?
Kanskje trenger hybelen et malingsstrøk før du flytter inn? Velg maling med Svanemerket eller EU Ecolabel på, så unngår du en rekke kjemikalier som kan dunste ut i lufta og gjøre innemiljøet dårligere. Sjekk der du handler byggevarer!

Bliss innendørsmaling fra Gjøco

Jotun Lady

Sens maling uten løsemidler