Helse-Norge inngår hotellavtale med strengere miljøkrav

Helse-Norge inngår hotellavtale med strenge miljøkrav
Helseforetakenes innkjøpsservice (HINAS) har inngått en ny nasjonal rammeavtale for kjøp av hotell-tjenester for de fire helseforetakene i Norge. Hoteller som er best i klassen på miljø har fått ekstra uttelling under evalueringene av anbudene.
Tekst

Fra og med 1. april inngår de fire regionale helseforetakene en ny avtale av kjøp av hotelltjenester til Helse-Norge. HINAS, som står ansvarlig for nasjonale anskaffelser til de fire helseforetakene i Norge, har for første gang valgt å ha skille mellom de gode og de beste på miljø i en anskaffelse. 

– Det finnes flere miljømerker innen hotellbransjen, blant annet krav som bransjen selv har satt. Vi valgte å belønne de hotellkjedene som oppfyller verdens strengeste miljøkrav for hotell, nemlig det nordiske miljømerket Svanen, sier Evy Pleym, som har vært prosjektleder hos HINAS. 

I praksis innebærer det at hotellkjeder som har sertifisert hotellene etter miljømerket Svanen scorer høyere enn andre hoteller som velger andre merkeordninger som Miljøfyrtårn eller ISO-sertifisering. Det offisielle nordiske miljømerket har langt strengere og mer spesifikke krav til hoteller enn øvrige aktuelle miljøsertifiseringer. 

Anita Winsnes, direktør i Stiftelsen Miljømerking som står bak Svanemerkingen, er svært positiv til at HINAS belønner de aktørene som er best i klassen når det kommer til miljø. 

– Når en så stor aktør innen offentlig innkjøp som HINAS er med på sette strengere krav, blir det lagt merke til. Vi håper at dette kan inspirere flere hotell-aktører til å velge strengere miljøkrav for sine hoteller, sier direktøren. Svanens innkjøperklubb har bistått med evalueringen av miljøkravene i anbudsprosessen. 

I evalueringen av anbudene telte miljøkrav 20 prosent og pris 80 prosent. Miljøkravet gjorde utslag på prioriteringen av hotellkjedene, men førstevalget Scandic Hotels hadde både best miljøprofil og var billigst. Det betyr at ansatte i Helse-Norge skal velge denne hotellkjeden hvis det er ledig kapasitet og hotellet har hensiktsmessig plassering.  I videre prioritert rekkefølge kom Rica-hotellene, Nordic Choice Hotels, Rezidor Hotels og Thon Hotels. 

Scandic har vært ledende på miljø i Norge og fikk sitt første svanemerkede hotell allerede i 1998. I dag er 80 prosent av Scandics hoteller svanemerket. På sin egen hjemmeside skriver hotellkjeden at «Scandic har valgt det offisielle nordiske miljømerket som sin miljøsertifisering fordi det anses som verdens strengeste miljømerke for hoteller. Det er derfor bare de beste som klarer Svanemerkets miljøkrav.»

Hotellavtalen har en forventet omsetning på 127 millioner kroner årlig. Avtalen gjelder i to år med mulighet for ytterligere to års forlengelse. 

Om HINAS

Helseforetakenes Innkjøpsservice AS (HINAS) er helseforetakenes eget innkjøpsselskap. HINAS genererer og koordinerer felles innkjøpsavtaler for alle helseforetakene i Norge og har som mål å bruke samlet innkjøpsvolum for å generere besparelser for sykehusene. 

HINAS ble opprettet i 2003 og eies av de fire regionale helseforetakene. HINAS er organisert som et aksjeselskap. Administrasjonen er lokalisert i Vadsø, og HINAS har 20 ansatte. HINAS administrerer en avtaleportefølje med en årlig verdi på 3,3 milliarder kroner.