Hold varmen med svanemerket ulltøy

Hold varmen med svanemerket ulltøy
Ull er gull – enten du er liten eller stor, skal ut på skitur eller bare krølle deg sammen i sofaen. Svanemerket ulltøy inneholder ikke problemkjemi, ullen er mulesingfri og klærne er produsert under gode arbeidsforhold. Her er en oversikt over utsalgssteder.
Tekst

Her får du svanemerket ulltøy:

Hva er bra med svanemerket ulltøy?

  • Gode arbeidsforhold
  • God kvalitet
  • Trygge kjemikalier
  • Mulesing av merinosau forbudt


Kjemikalier og klær

Kjemikalier er det overalt. Absolutt alle ting er laget ved hjelp av kjemikalier. Klærne våre også. Kjemikalier i klærne våre kommer tett innpå huden vår og kan trenge gjennom den. Det er lang vei fra sau til ferdig ulltøy, og det brukes mange kjemikalier til vasking, spinning og farging av ulla. Svanemerket har streng kontroll på hvilke kjemikalier som kan brukes hele veien, og sikrer at ulltøyet ikke inneholder stoffer vi bør unngå og at produksjonsprosessen belaster miljøet minst mulig.

De svanemerkede klærne inneholder ikke formaldehyd, miljøgifter, hormonforstyrrende stoffer eller anti-bakterielle stoffer (nano-sølv, triklosan), eller fargestoffer som kan fremkalle allergi eller kreft, er giftige, eller inneholder tungmetaller som kobber, nikkel og krom. Dette er både bra for dem som skal kjøpe klærne og ha dem tett på huden. Men det er også bra for alle som har vært med og produsert klærne, og for natur og miljø rundt fabrikkene i hele verdikjeden.

Etikk

Svanemerkede ullplagg er laget av mulesingfri ull.

Arbeidsforhold

Svanemerket stiller også etiske krav til alle slags tekstiler. Svanemerket krever at fabrikken må ha et internt kvalitetssystem, og at den skal følge den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILOs kjernekonvensjoner. Det betyr at det er organisasjonsfrihet, forbud mot barnearbeid, diskriminering og tvangsarbeid. Uansett hvor i verden produksjonen finner sted, har Svanemerket kontrollert at fabrikken tilfredsstiller alle krav til både miljø og arbeidsmiljø. Disse ullplaggene er produsert i Kina.

Gode bruksegenskaper

Ull kan trekke til seg mye væte uten å kjennes våt, og den varmer likevel. Det er kjekt for barn som er mye ute i kaldt eller vått vær. Ull har også naturlig motstandskraft mot lukt. Ofte klarer det seg å lufte ullplagget i stedet for å vaske det. Ved å vaske ulltøyet sjeldnere varer det lenger før det blir slitt, og du sparer forbruk av strøm, vann og vaskemidler ved å vaske færre maskiner.

Kvalitet

Svanemerket stiller krav til at klærne ikke skal krympe mye, og til at fargen holder seg og ikke smitter av.