Hormonforstyrrende stoff kan gi uante konsekvenser

Hormonforstyrrende stoff kan gi uante konsekvenser
8 av 10 gravide i Danmark har det hormonforstyrrende stoffet triklosan i kroppen. Ny forskning viser at mødre med høyt nivå av stoffet i kroppen føder guttebarn med mindre hoder.
Tekst

Jo høyere nivå av triklosan som finnes i kroppen til gravide kvinner, jo mindre hode får deres nyfødte guttebarn. Det viste en studie fra Miljømedisinsk avdeling på Syddansk Universitet, som ble omtalt i det danske programmet Sundhedsmagasinet i går.

Triklosan er et hormonforstyrrende stoff som fungerer konserverende og antibakterielt, og som kan finnes i tannkremer og deodoranter. Bruken av triklosan har gått ned de siste årene, derfor ble forskerne overrasket over at de fant stoffet i gravide kvinner i det hele tatt. Men faktisk hadde 83 prosent av kvinnene triklosan i seg.  De gravide med mest triklosan fødte i gjennomsnitt guttebarn med 7 mm mindre hodeomkrets enn gravide som hadde lite eller ingen triklosan i urinen.

Du unngår triklosan ved å velge svanemerkede tannkremer og deodoranter. Svanemerket har forbudt triklosan siden 1994. Journalistene i Sundhedsmagasinet «detoxet» i en uke ved bare å bruke svanemerkede produkter til hud og hår, og begge fikk markant lavere innhold av hormonforstyrrende stoffer i urinen. Svanen, som er det offisielle miljømerket i Norden, forbyr alle hormonforstyrrende stoffer i kremer, såper, deodoranter, renseprodukter, hårpleie og tannkrem.

Se Sundhedsmagasinet (24 min.)

https://www.dr.dk/tv/se/sundhedsmagasinet