Hormonforstyrrende stoffer kan gi nedsatt fruktbarhet

Hormonforstyrrende stoffer kan gi nedsatt fruktbarhet
En ny, dansk-tysk undersøkelse viser for første gang at kjemikalier som finnes i hverdagsprodukter påvirker menns sædkvalitet, og kan gi nedsatt fruktbarhet.
Tekst

Forskerne har funnet ut at hormonforstyrrende stoffer, som for eksempel finnes i UV-filtre i solkrem, enkelte stoffer (ftalater) som gjør plast mykere, og det anti-bakterielle stoffet triklosan alle har kraftigere virkninger enn tidligere antatt. Undersøkelsen viser at stoffene hemmer bevegeligheten til mannens sædceller, og reduserer fruktbarheten. I Danmark fødes nå 8 prosent av alle barn etter kunstig befruktning. I Norge ble 3-4 prosent av barna til på denne måten i 2011.

Vanskelig problem, enkel løsning

- Jeg forstår at dette er skremmende lesning for forbrukere. Det er nesten umulig å holde seg orientert om hvilke stoffer som er skadelige og hvorfor. Men kjemien i hverdags­produktene våre har Svanemerket jobbet med lenge, og vi har forbudt hormonforstyrrende stoffer generelt og triklosan spesielt i en årrekke. Så selv om dette er et komplisert område har vi en enkel løsning, og det er å velge Svanemerket, sier Anita Winsnes, direktør i Miljømerking.

Bedre føre var…

Svanemerket stiller ofte strengere krav enn myndighetene gjør. Dette gjelder både for miljø og helse. Svanemerket jobber etter et føre-var-prinsipp, og utelukker stoffer som er mistenkt å være hormonforstyrrende. Stoffene på EUs prioriteringsliste er helt forbudt i kremer, deodoranter og sjampoer med Svanemerket inntil de er testet og eventuelt frikjent fra mistanken. 

Hormonforstyrrende stoffer finnes ikke bare i hudpleieprodukter. De brukes også i rengjøringsmidler og såpe til håndoppvask, men er forbudt i de svanemerkede produktene. Når det gjelder leker forbyr det nordiske miljømerket tilsetning av hormonforstyrrende ftalater, som ofte brukes for å mykgjøre plast.

Oversikt over svanemerkede produkter

 

Mer om saken hos:

Kommenter saken
kommentarer