Hvorfor er bilvask en miljøutfordring?
Bilvaskevannet inneholder oljerester og tungmetaller vi ikke vil ha ut i naturen - eller opp på vårt eget matfat. Her er fakta om bilvask og miljø.
Tekst
4. jan 2021
Hjemmevask er verst for miljøet
Mange bilpleieprodukter inneholder kjemikalier vi ikke vil skal komme ut i naturen. Dette er stoffer som kan være giftige for fisk, skalldyr og andre organismer som lever i vann, og som er del av næringskjeden vår.
Biler er møkkete når de vaskes, og vaskevannet inneholder smuss og oljerester som satt på bilen. Dette er miljøgifter vi ikke vil ha ute i naturen.
Vasker du bilen hjemme renner såpe, smuss og oljerester sammen med vaskevannet rett ut i naturen.
Fra vaskehallen til kornåkeren
Mange bilvaskehaller har et stort vannforbruk – opptil 400 l per vask
I vanlige vaskehaller blir vaskevannet ikke tilstrekkelig renset, slik at oljerester og tungmetaller kommer ut i naturen.
Vaskevann fra bilvaskehaller havner i det kommunale avløpssystemet. Det er ikke mulig for renseanleggene å fjerne tungmetaller og andre miljøgifter fra vaskevannet.
I det kommunale renseanlegget danner det seg slam som brukes som gjødsel på norske kornåkre. Tungmetaller og andre stoffer vil avleire seg i slammet, og kan bli med ut på åkeren. Maten vi spiser er en viktig kilde til hvordan vi får i oss skadelige kjemikalier.
Svanemerket vaskehall
Avløpsvannet er 90 prosent bedre renset for olje og tungmetaller.
Vannforbruket er redusert med 75 prosent. En svanemerket bilvask bruker 90 l vann, mot normalt 350-400 l.
Må bruke svanemerkede bilvaskemidler
Les også: Norges første svanemerkede bilvaskehall åpnet