Jula er i boks

Julebakst
La julebaksten forvandle stress til kos.
Tekst

Julebakst.
Å kna en smidig deig. Lenge. Å lære en liten venn hvordan du får deigen til ikke å sitte fast i bordet. Å gjenoppdage hvor moro det er å kjevle. Å bake i gult lampelys i den mørke vinterkvelden. Gleden i øynene til en som legger en perfekt kakemann på stekeplata. Lukta av nystekte pepperkaker som sprer seg i huset.
Forventningen til alt som skal komme.

Finn roen. Og jula

Tida før jul kan være stressende. Du skal ordne med julekalender, handle julegaver, gå på juleavslutninger, finne juletre, sende julehilsener, ta julevasken, revidere julepynten, rekvirere julenisse, analysere julelogistikken («Hvem skal hvor når, og kan de ta med seg krumkakene fra bestemor?») og så videre.

Det er ikke lett å få tid til alt. Eller overskudd. Men prøv om du kan finne igjen roen over litt julebakst. Kna og kjevle. Se kakene ta form. La tida gå. Smak litt på deigen, den er alltid god. Slå av en prat. Kjenn lukta av jul.

Gode saker gir gode kaker

Oppskrift, gode råvarer, riktig utstyr, og din tid. Det er hva julebaksten krever av deg. Økologisk mel som er produsert uten kunstgjødsel og sprøytemidler. Egg fra høner som har et liv. Står det smør og fløte i oppskrifta, bruker vi skikkelige saker. Det gir gode kaker.

Akkurat som melet sørger for at deigen ikke sitter fast i bordet, er bakepapiret belagt med stoffer som gjør at kakene ikke brenner seg fast. I en del bakepapir og kakeformer av papir er det noen fluorstoffer som gjør denne jobben. Men de er skadelige, og bør unngås. Fra juni 2014 ble det forbudt med slike stoffer i Norge, men det er faktisk fremdeles lov i mat- og bakepapir. Bruk derfor bakepapir der du ser svanemerket utenpå. Det fungerer like bra, men inneholder ikke skumle stoffer som kan smitte over på kakene.

Jul er glede. Ikke perfeksjon. Skap en glad førjulstid for deg selv og dem du er glad i. Bak!