Unngå miljøgifter i tannkremen

Tannkrem og tannbørste
Triklosan, parabener, siloksaner… hva i all verden er det, alt sammen? Hvor mye skal man kunne som forbruker for å klare å kjøpe seg ei såpe uten helse- og miljøskadelige stoffer? Svanemerket gjør det vanskelige enkelt. Svanemerkede såper og kremer inneholder ingen av disse stoffene.
Tekst

VG skriver i dag om triklosan – et bakteriedrepende og potensielt helseskadelig stoff som brukes i tannkrem, leker og treningstøy. Tidligere har vi lest side opp og spalte ned om parabener og andre konserveringsmidler som har hormonhermende egenskaper..  I tillegg til at disse stoffene kan skade hormonbalansen i kroppen eller gjøre bakterier immune for antibiotika, er de ofte svært giftige for fisk og andre vannlevende skapninger.

Alt henger sammen

Nå spør du deg kanskje hva fisken i vannet har med tannkremen din å gjøre? Det vi skyller ned i vasken på badet, renner helt til slutt ut i vann i naturen. I mellomtiden har avløpsvannet blitt renset, men ikke alle stoffer blir fanget opp. Miljøfarlige stoffer kan komme ut i naturen og skade fisk og skalldyr, og komme inn i næringskjeden. Den er du og jeg også del av, vi som spiser både fisk og skjell. Du tenker sikkert ikke på fisken i vannet når du kjøper tannkrem og sjampo, men de to tingene henger faktisk sammen.

Vanskelig spørsmål, enkel løsning

Hvis du vil unngå triklosan og andre skadelige stoffer, bør du velge svanemerkede produkter. Svanemerket, som er det offisielle miljømerket i hele Norden, forbyr triklosan, parabener og andre stoffer som kan skade helse og miljø. Når det gjelder miljøgifter, er Svanemerket korteste veien til mål.

Oversikt over svanemerkede hudpleieprodukter finner du her

Kommenter saken
kommentarer