Krabbesnøre for barn trekkes tilbake

Krabbesnøre
Bly er forbudt i leketøy i Norge. Nå trekkes et krabbesnøre til barn fra markedet fordi det inneholder det giftige tungmetallet.
Tekst

Bly er giftig, og kan skade nervesystemet og evnen til å få barn hvis man får i seg mye. Likevel kan vi finne bly i både bilbatterier, fiskeredskap, maling, plast, rød og gul keramikk, veker i stearinlys og i smykker. Nå er det et fiskeleketøy for barn som trekkes tilbake etter ordre fra Klima- og forurensingsdirektoratet (Klif).

Alle som har kjøpt krabbesnøret "Krabbefiske" fra Tanum bokhandel, Riktige leker, Sprell, Propello, Lekehuset og Selmas verden kan levere det tilbake til butikken og kreve pengene tilbake.

– I dette tilfellet er butikkene selv importører, og de har det juridiske ansvaret overfor forbrukerne. Vi mener at forhandlerne har vært uaktsomme fordi de har solgt leketøy som inneholder en komponent med nesten rent bly, sier Ragnhild Orvik i Klif. Nå risikerer forhandlerne bøter på opptil 25 000 kroner hvis de ikke rydder opp.  

Svanemerket er det offisielle miljømerket i Norge. Svanemerkede leker har dokumentert at de både tilfredsstiller nasjonalt og europeisk regelverk, og at de ikke inneholder stoffer som kan skade barnet som bruker dem.

Kommenter saken
kommentarer