Miljøspirer i barnehagen

Miljøspirer i barnehagen
Barna skal arve jorda. I mellomtida er det fint om de presser foreldrene sine til å ta flere miljøvennlige valg. Svanemerkets undervisningopplegg for barnehager bidrar til dette.
Tekst

- Jeg er opptatt av at det skal være enkelt for både barn og voksne å ta miljøvennlige valg i hverdagen. Ved å involvere barna tidlig, kan vi være med på skape gode miljøvaner hos nye generasjoner, sier forbrukerminister Inga Marte Thorkildsen. Fredag 1. mars lanserte hun undervisningsopplegget "Svanhilds reise" sammen med barna i Kardemomme barnehage på Kampen i Oslo. Allerede før denne lanseringen har mange barnehager fra hele landet bestilt opplegget.

– «Alt i naturen henger sammen. Alt har konsekvenser for noe annet. Det jeg gjør, betyr noe.» Dette vil vi gjerne at barna skal lære om på en fargerik og spennende måte ved å bruke «Svanhilds reise», sier Alvhild Hedstein, direktør i Miljømerking.

– Vi vil hjelpe barna til å kjenne glede og forundring over alle sammenhengene i naturen. Det gir et bedre grunnlag for framtidig miljøengasjement enn skremsler og svartmaling, fortsetter hun. – Og så vil vi selvsagt lære bort at Svanemerket gjør det lett å gjøre noe bra for miljøet.

På lanseringen leste forbrukerminister Inga Marte Thorkildsen fortellingen om algemonsteret. Etterpå malte barna de skumle algene.

Dette er "Svanhilds reise"

"Svanhilds reise" er et undervisningsopplegg for å lære barnehagebarn om miljø. Opplegget består av sju nyskrevne fortellinger som handler om et spesifikt miljøproblem. Fortellingene, illustrasjonene og oppgavene er positive, fargerike og fantasifulle. Opplegget er utviklet av Miljømerking i samarbeid med Barnehageforum og Jimmy Royal. Det er Anne Elvedal som skrevet fortellingene, og Siri Stranger som har laget illustrasjonene.

Mange barn vil kjenne igjen Svanhild fra Blekkulf, som går på Barne-TV for tida. Svanhild er Svanemerkets barnefigur. Svanemerket er det offisielle miljømerket i Norden, og drives på non-profit-basis.

Opplegget er testa ut av et tredvetalls barnehager, og har fått veldig positive tilbakemeldinger. Allerede før lansering har over 300 barnehager meldt sin interesse. For eksempel har Fredrikstad kommune bestilt til alle sine barnehager.

Kommenter saken
kommentarer