Miljøvennlig bilvask

Miljøvennlig bilvask
Hvilken metode for bilvask er mest miljøvennlig? Vi viser deg hvordan du kan gjøre bilen vårklar med minst mulig skade på naturen.
Tekst

Det beste er å vaske bilen i en svanemerket bilvaskehall. Da er du sikret at rengjøringsmidlene er minst mulig skadelige, vannforbruket er lavt og det aller viktigste: Hallen har et godt renseanlegg. Foreløpig finnes det slike anlegg bare hos Shell i Asker og Circle K på Skedsmokorset.

Det nest beste er å vaske bilen i en vanlig vaskehall. Svært mange bilvaskehaller har skiftet rengjøringsmidler og andre kjemikalier til svanemerkede bilpleiemidler, noe som innebærer at midlene er snillere mot naturen. Alle bilvaskehaller skal også ha en oljeutskiller som samler opp olje før vannet går videre til avløpsnettet, derfor er vasking i hall bedre enn vasking hjemme. Mange vaskehaller har plakater som viser at de bruker svanemerkede midler. Hvis du ikke ser noen slik plakat, kan du spørre betjeningen og velge å vaske bilen i en annen vaskehall hvis de ikke gir tilfredsstillende svar.

Dårligst

Det dårligste alternativet er å vaske bilen hjemme. Der har du ingen kontroll på avløpsvannet som inneholder oljerester, tungmetaller og andre miljøskadelige kjemikalier. I noen kommuner i Sverige er det innført forbud mot vask av bil hjemme. Skal du vaske bilen selv, anbefaler vi å ta den med til et selvvaskanlegg hvor det helst brukes svanemerkede bilpleiemidler. Der vil avløpsvannet samles opp og du unngår at forurensningen går rett i bakken. Svanemerkede bilpleiemidler finner du blant annet på bensinstasjoner, i jern- og fargehandel og også i enkelte dagligvarebutikker.

 

Les mer her