Norges største og mest ambisiøse innkjøper?

Norges største og mest ambisiøse innkjøper?
Sykehusinnkjøp gjør anskaffelser for hele helse-Norge. Nå har de lansert en policy som setter miljø i høysetet når anbudene skal ut.
Tekst

Sykehusinnkjøp sin oppgave er å gjennomføre anskaffelser på vegne av alle helseforetak i Norge. Det dreier seg om for eksempel IT-utstyr, møbler, legemidler, klær, medisinsk-teknisk utstyr og forbruksvarer, og tjenester som vaskeritjenester og flyreiser. Sykehusinnkjøp kjøper varer, utstyr og tjenester for 33 milliarder kroner i året.

- Norges største innkjøper viser her at de setter handling bak ordene om miljø og samfunnsansvar. Det er både viktig og riktig at en så mektig aktør bruker innkjøpsmakten sin til beste for miljøet og fremtiden, sier Tormod Lien, markedsrådgiver i Miljømerking Norge.

Også sykehusinnkjøp selv legger vekt på den markedsmakten de har.

- Miljøpolicyen viser hvor viktig vi synes det er å bidra til å redusere miljøbelastningen ved drift av sykehusene, og samtidig bedre folkehelsen. Vi stoler på at våre leverandører ser på dette som en oppmuntring til å innovere for å møte og overskride våre forventinger, sier Kjetil Istad som er administrerende direktør i Sykehusinnkjøp.

Svanemerket og EU Ecolabel effektive verktøy

Sykehusinnkjøp benytter offentlige kriteriesett og anerkjente miljømerker som hjelpemiddel til å sikre lavere klimautslipp og minimalt med forurensning og ressurssløsing. Miljømerker som Svanen og EU-blomsten setter krav i hele livsløpet til varer og tjenester, kontrollerer komplisert dokumentasjon og gjennomfører kontrollbesøk hos produsenter rundt i hele verden.

- På denne måten blir miljøarbeidet vårt langt mer effektivt. Hvor det allerede er gjort et godt stykke arbeid, skal ikke vi finne opp hjulet på nytt. Vi sparer tid og krefter samtidig som vi sikrer oss varer og tjenester som har fått en miljøgaranti som er uavhengig av leverandørene, sier Trude Ertresvåg, miljøansvarlig i Sykehusinnkjøp. 

Les mer om policyen HER.