Rekord

Ny milepæl
Det er nå mer enn 5000 svanemerkede produkter på det norske markedet. Dette er varer og tjenester som har dokumentert at de er de beste miljøvalgene i sine kategorier. Produkt nr. 5000 ble designikonet Scandia, den kjente lamell-stolen fra Fjordfiesta.
Tekst

– Aldri har det vært enklere å handle miljøvennlig både for store innkjøpere og for vanlige forbrukere. At vi har nådd milepælen med 5000 svanemerkede produkter viser at vi er på rett vei, sier nyslått direktør i Miljømerking, Anita Winsnes.

Grønt designikon

Svanemerkets femtusende produkt ble designikonet Scandia-stolen. Den ble tegnet av Hans Brattrud i 1957, og har vært et yndet designobjekt for mange helt siden da. Nå produseres stolen på Dokka i Oppland. Der forvandler de fem ansatte kjernen av sertifisert tysk bøkeved, finér av nord-amerikansk valnøtt eller eik og det svenskproduserte understellet av rustfritt stål til den prisbelønte stolen. Den svanemerkede modellen heter Scandia Junior Eco, og finnes både i eik, valnøtt, svart, hvit, blå, grønn og rød farge.

For å oppfylle de strenge miljøkravene til svanemerkede møbler har Fjordfiesta valgt bærekraftige materialer med minimal miljøbelastning, samtidig som de har lagt stor vekt på å benytte kjemiske produkter med et minimum av miljø- og helseskadelige stoffer i produksjon av stolen.

– Vi trodde vi lagde miljøvennlige møbler, men prosessen med å svanemerke Scandia har vist oss flere områder der vi kunne bli enda bedre, sier Pål Lunder, daglig leder i Fjordfiesta. – Vi merker at stadig flere profesjonelle innkjøpere stiller miljøkrav til møbler, og ser fram til å kunne tilby en stol som har oppnådd å bli svanemerket. 

Bolig, kropp og tekno

Det er stor variasjon blant de 5000 svanemerka produktene. Alt fra dopapir til barnehager og hoteller kan bli sertifisert med det offisielle, nordiske miljømerket. Det er imidlertid på bolig, kropp og elektronikk at forbrukerne har aller flest valgmuligheter. Faktisk er hvert femte svanemerkede produkt til bolig. Både blant bygningsmaterialer, maling, oppvarming, møbler og innredninger er det mange dokumentert gode miljøvalg.

Den nest største gruppa er produkter til hud og hår: Kremer, såper og pleiemidler uten parabener eller andre stoffer som er sterkt forbundet med fare for helse og miljø. Men elektronikk er også et område der det er lett å velge miljøvennlig. Både laptoper, stasjonære PCer, skjermer og skrivere finnes det mange av. Samsung har dessuten svanemerket 151 TV-modeller!

Hva er Svanemerket

Svanemerket er det offisielle miljømerket i Norden, og drives på ikke-kommersiell basis. Formålet med merkeordningen er å vise hva som er det beste miljøvalget i ulike produktgrupper. De som ønsker å svanemerke produktet sitt må dokumentere at de tilfredsstiller de strenge miljøkravene merket stiller.

Kravene går på hele produktets livssyklus, fra råvare via produksjon, bruk og til slutt som avfall. Alle relevante miljøproblemer blir vurdert, både bærekraftig ressursbruk, bruk av energi og kjemikalier, klimagassutslipp, miljøgifter etc Svanemerket kontrollerer all dokumentasjon, og gjør også stedlige kontroller selv om produksjonen foregår i andre verdensdeler.

Kommenter saken
kommentarer