Ny serie vaskemidler

Vaskemidler fra Clas Ohlson
Med vårsolas ubarmhjertige avsløring av hvor skitne vinduene er etter en lang og våt vinter kan Clas Ohlsons nye serie svanemerkede vaskemidler være god å ty til.
Tekst

– Vi valgte Svanemerket til vår nye serie fordi de tar et helhetsgrep på produktene. Nå kan du nyte ditt nyvaskede hjem og samtidig kjenne at du gjør et godt valg som skåner naturen, sier Josefin Liss, produktsjef i svenske Clas Ohlson.

Vi bruker svært mye vaskemidler. I Norden som helhet går det anslagsvis med 270 000 tonn vaskemidler i året. På grunn av det store volumet er det viktig hva disse midlene er laget av.

– Vi har jobbet mye med å finne de rette råvarene til disse produktene. For eksempel bruker vi svensk raps i tregulvsåpen. Den rengjør skånsomt, effektivt og gjenfukter tregulvet i stedet for å tørke det ut. Dessuten gir såpen en fin glans til gulvet og etterlater en mild duft av mandel. Vi har satset på diskrete dufter for at så mange som mulig skal kunne bruke produktene, sier Daniel Broman, markedssjef i Smart Microfiber System AB, som produserer vaskemidlene.

Et godt miljøvalg

Vaskemidler har en svært kort bruksfase. Du tilsetter dem i vaskevannet, vasker, og så er det rett ut i sluket. Avløpsvannet vårt renses i renseanlegg, men det er ikke alle stoffer som blir fanget opp der. Derfor er det veldig viktig hva alle vaskemidlene og såpene er laget av.

Svanemerket stiller strenge krav til hvilke stoffer som kan være i slike produkter. Stoffene må være lett nedbrytbare. Det betyr at de brytes opp i enklere molekyler etter å ha blitt påvirket av vann, luft og lys. Da blir stoffenes evne til å skade vannlevende organismer mindre.  Stoffene skal heller ikke være giftige for alt som lever i sjø eller vassdrag: fisk, krepsedyr, skalldyr og planter. Akkurat det siste her er ikke bare viktig for fisken i vannet, men også for alle oss som spiser fisk og skalldyr. Mat er dessverre en viktig kilde til uønskede kjemikalier. 

Innholdet av parfyme, konserveringsmiddel og allergene stoffer er også regulert i svanemerkede vaskemidler. Tester har også vist at de er effektive og drøye i bruk.

Viktig tips: Dosér riktig

Når du kjøper svanemerkede vaskemidler, gjør du et bra miljøvalg. Men det er også veldig viktig å følge doseringsanvisningen som står på pakka eller flaska. Veldig mange av oss heller såpen oppi bøtta uten å måle opp. Dermed bruker vi altfor mye såpe per vask, du må kjøpe ny forsyning vaskemidler unødvendig ofte, og det kommer mer skadelige stoffer ut i vassdragene våre. Dette gjelder både vaskemidler til huset, tekstilvaskemidler og oppvaskmidler. Dosér riktig, så skåner du både naturen og lommeboka.