Siloksaner fra kosmetikk i lufta på Svalbard

Siloksaner fra kosmetikk i lufta på Svalbard
Det er svært mye siloksaner fra kosmetiske produkter i lufta på Svalbard. Nivåene er mellom 100-1000 ganger høyere enn for andre miljøgifter. Det viser en fersk rapport fra Miljødirektoratet.
Tekst

Siloksaner brukes i hudpleieprodukter, hårpleie, rengjøringsmidler, bilpleiemidler og som tilsetning i drivstoff. Siloksanene brukes fordi de gjør produktet lett å smøre utover, men de er skadelige når de kommer ut i naturen, for eksempel kan de føre til fosterskader. Siloksanene fordamper lett, og føres derfor med luft og vind over store avstander. I løpet av én dag kan siloksaner fra sminkefjerneren din fraktes fra badet ditt helt opp til Svalbard.

Raskere enn regelverket

Det finnes flere typer siloksaner. Siloksanene D4 og D5 står på Norges verstingliste over kjemikalier, og miljømyndighetene har som mål at utslipp og bruk av disse skal stanses innen 2020. I Europa arbeides det med å få et forbud mot D4 og D5 inn under det europeiske kjemikalieregelverket REACH. Svanemerket har imidlertid forbudt disse stoffene i mange år allerede.

– Vi stiller alltid svært strenge krav til hvilke kjemikalier som kan brukes i produkter med det nordiske miljømerket, sier fagsjef Aina Seland i Svanemerket. – Vi stiller omfattende krav til  tilsatte miljøgifter og en rekke andre kjemikalier som kan skade miljø og helse, og vi utelukker stoffer også på mistanke. Derfor har vi forbudt siloksanene D4 og D5 i en årrekke allerede.

Hvordan unngå siloksaner

Svanemerket gjør det lettere for deg å unngå miljøgifter som siloksanene D4 og D5. Hvis du velger hudkrem, hårsjampo, såpe eller bilpleiemidler med Svanemerket på, unngår du både disse stoffene og andre tilsatte miljøgifter.

For den som ønsker en giftfri hverdag, er Svanen korteste veien til mål.

Les også

Tidligere er det funnet høye konsentrasjoner av siloksaner i norske innsjøer
Om siloksaner på erdetfarligOversikt over svanemerkede hudpleieprodukter