Sjøvannskjølt miljøhotell

Sjøvannskjølt miljøhotell
Scandics nyeste hotell, Scandic Kristiansand Bystranda, henter kjøling fra fjorden.
Tekst FotoScandic

Scandics nyeste hotell ligger sentralt i Kristiansand nede ved Bystranda. Med sine 229 rom og 814 senger er hotellet blitt Sørlandets største hotell og har flotte konferansefasiliteter og restaurant og bar med fantastisk utsikt over skjærgården. Hotellet ligger sammen med badeland, spa, treningssenter, idrettshall, apotek, næringslokaler og parkeringshus. Hele området utgjør 41 000m2 bygningsmasse.

Stort kjølebehov

Et slikt anlegg har behov for kjøling store deler av året. Mens vanlige kjøleanlegg bruker energi for å generere kulde, leverer Agder Energi kulde fra vannet i fjorden rett utenfor Kristiansand. Kaldt sjøvann hentes på 150 meters dyp og pumpes i rør til en sentral i bygget. Kulden hentes ut av sjøvannet i en kjøleveksler før vannet returneres til sjøen.

Mange miljøtiltak

Sjøvannskjølingen er bare ett av mange miljøtiltak. I likhet med andre av Scandics svanemerkede hoteller, er det satt i verk en rekke miljøtiltak innenfor blant annet energisparing, rengjøring, tekstilvask, matservering og avfallsbehandling. Hotellet har en egen kompostreaktor som komposterer matavfall til jord i løpet av 30 timer.

Kommenter saken
kommentarer