Slik unngår du siloksaner

Slik unngår du siloksaner
EU har bestemt at fra 1. februar 2020 gjelder et europeisk forbud mot å bruke mer enn 0,1 prosent av siloksanene D4 og D5 i hud- og hårpleieprodukter. Det er bra, men du kan allerede idag unngå siloksaner ved å velge svanemerkede produkter til hud og hår.
Tekst

Forskning.no la ut en sak om europeisk forbud mot siloksaner. Dette forbudet vil tre i kraft i 2020. Det er ikke noe galt i denne artikkelen, men du trenger ikke vente i to år på en sjampo uten siloksaner. De finnes allerede i butikkhyllene, og de er merket med Svanemerket.

Det europeiske forbudet er heller ikke absolutt, man vil fremdeles tillate opptil 0,1 % siloksaner i sjampoen også i ettertid. Svanemerket har på sin side forbudt tilsetning av siloksaner (D4, D5, D6) i en årrekke allerede. Hvorfor er vi så strenge?

Hva er problemet med siloksaner?

Kosmetiske produkter som såpe, hudpleieprodukter, deodoranter og sminke er den største kilden til utslipp av siloksaner i Norge. Importen av slike produkter økte med 100 % fra 2000-2015. Bare i Norge er det årlige utslippet av alle typer siloksaner på 387 tonn (kilde: Miljøstatus). Over 70 prosent av siloksan-innholdet i kosmetikk fordamper under bruk, mens ca. 10 prosent havner i avløpsvannet.

Siloksaner brytes nesten ikke ned i naturen. I stedet hoper de seg opp i næringskjeden og blir mer og mer konsentrert jo lenger opp i kjeden vi kommer. Planktonet i innsjøen får i seg siloksaner, krepsedyret spiser planktonet, og fisker spiser krepsedyret, før større fisk spiser mindre fisk.
Og store fisk spiser kanskje du og jeg?

Unngå siloksaner med Svanemerket

Fordi siloksaner – som alle andre miljøgifter – er et stort problem når de kommer ut i naturen og inn i næringskjedene, er det best å begrense bruken av dem overalt der vi kan. Det offisielle miljømerket i Norden, Svanemerket, gjør det litt lettere for deg. Hvis du velger hudkrem, hårsjampo, såpe eller bilpleiemidler med Svanemerket på, unngår du både skadelige siloksaner og andre tilsatte miljøgifter.

Svanemerkede sjampoer

Navn Selges hos
Rudolph Care VITA Exclusive
Neutral Dagligvarebutikker
Organic Circle REMA
Änglamark Coop
Dermica Sensitiv        
Apotek 1
Derma, Klinion
Urtekram m.fl.
Med24 nettapotek

 

Svanemerkede såper

Navn   Selges hos
Bliw Dagligvarebutikker
Klar håndsåpe Dagligvarebutikker
Lano parfymefri Dagligvarebutikker
Lindex Hand wash Lindex
Neutral Dagligvarebutikker
Änglamark Coop


Mange av disse merkene har også dusjsåper etc som er svanemerkede og derved uten siloksaner (D4, D5, D6).