Svanemerkede stelleprodukter til baby

Svanemerkede stelleprodukter til baby
Vask og stell barnet ditt med trygge og gode produkter uten problemkjemi. Svanemerket hjelper deg å gi de minste en god start.
Tekst

Barn er ekstra sårbare. De har små kropper som ikke er ferdig utviklet ennå. Hudoverflaten er stor, og selve huden er 30 prosent tynnere enn voksen hud. Dette gjør barnehud mer gjennomtrengelig. Derfor er det svært viktig at de kremene og såpene du bruker på barnet ikke inneholder mange kjemikalier som kan påvirke barnet negativt. Svanemerket hjelper deg å gi barnet en god start.

Hvorfor er vi opptatt av hvilke kjemikalier som er i kremer og såper?

Barnet ditt blir ikke akutt sykt av å bli vasket og smurt inn med produkter som inneholder de kjemikaliene vi snakker om her. Problemet er at vi kommer i kontakt med så mange små doser med skadelige kjemikalier hele tiden. Helt fra før vi er født og hele livet ut. Og vi vet for lite om hvordan denne kjemiske cocktailen påvirker helsa vår på lang sikt. Hvorfor ta risikoen?

Det er også et stort problem at flere slike gifter nesten er umulig å bli kvitt når de først har kommet ut i naturen. De brytes svært langsomt ned og er et miljøproblem i lang tid. Derfor er det all grunn til å redusere bruken av dem overalt der vi kan. Svanemerket er et verktøy for det.

Streng kontroll

Svanemerket, som er det offisielle miljømerket i hele Norden, har streng kontroll på hva svanemerkede produkter kan inneholde. . Vi stiller alltid svært strenge krav til de kjemikaliene som kan brukes, og er alltid strengere enn norske myndigheter. Vi forbyr hormonforstyrrende stoffer (som parabener), siloksaner (D4, D5, D6) som er lite nedbrytbare og stoffer som er sterkt forbundet med allergi. Du unngår også mikroplast, organiske fluorstoffer og parfyme ved å velge svanemerkede produkter til barnet ditt.

Fakta om svanemerkede stelleprodukter til baby

I alt er det over 250 svanemerkede barneprodukter på det norske markedet, men ikke alle er like godt tilgjengelige. Her har vi plukket ut noen gode valg som er enkle å få tak i.

Babyoljer og -såper

Her ser du et knippe badesåper og babyoljer som er parfymefrie og som ikke inneholder for eksempel hormonforstyrrende stoffer. Vi regulerer også bruk av konserveringsmidler strengt.

Dermica Baby, Neutral og Lev Vel har alle milde såper du kan bruke til å bade babyen. Foretrekker du å bruke babyolje til bad eller hudpleie, har både Dr Greve Pharma, Änglamark og Lev vel gode produkter med Svanemerket på.

Sjampo, balsam

I en del hårpleieprodukter brukes det mykgjørende siloksaner og til og med fluorstoffer (per‐ og polyfluorerte forbindelser). Noen av siloksanene fordamper veldig lett og kan fraktes over store avstander med vær og vind. De lagrer seg i kroppene til dyr og mennesker og er tungt nedbrytbare. Fluorstoffer er også svært vanskelige å bryte ned og lagrer seg i kroppene til dyr og mennesker, der de kan gi nedsatt fruktbarhet, være kreftfremkallende og gi leverskader.

Svanemerkede produkter til barn inneholder ikke fluorstoffer, parabener, siloksanene D4, D5 og D6, parfyme,  hormonforstyrrende eller allergifremkallende stoffer. REMAs Lev Vel-serie har en svanemerket sjampo, og Änglamark har både sjampo, balsam og leave-in balsamspray. Det er kjekt for alle som sliter med flokete hår det er vondt å gre.

Kremer og salver

Det er viktig å ta vare på den sarte barnehuden. Særlig nå om vinteren, med kald og tørr luft, er en god krem gull verdt. I de svanemerkede kremene er det ingen hormonforstyrrende eller allergifremkallende stoffer, ikke parfyme og ingen mikroplast.

Bildet viser både zinksalver, bodylotion og rikere kremer til ansiktet fra både Änglamark, Dr Greve Pharma og Lev vel. Apotek 1 sin Baby-serie har en god hudkrem, og på danske Rudolph Care lanserte nylig sin «Mommy & me» – en allround balm til tørr, sår eller utsatt hud hos både baby og mamma.  

Våtservietter

Våtservietter er mange småbarnsforeldres beste turkamerat! Kjempekjekke å tørke søl med, eller når bleia må skiftes litt utenfor allfarvei. Også her kan du enkelt finne svanemerkede varianter der du handler til hverdags. Både Natusan First Touch, Lev Vel, Änglamark, Unik, Libero og Baby fra Dermica har svanemerkede våtservietter. Ingen av dem inneholder parfyme, parabener, methylisothiazolinone (MI) – et omdiskutert konserveringsmiddel – eller annen problemkjemi.

Her selges produktene

 

Änglamark

Coop

Dermica Baby

Apotek 1

Dr Greve Pharma

Apotek

Lev Vel

Rema 1000

Libero

Mange dagligvarebutikker

Natusan first touch

Mange dagligvarebutikker

Neutral

Mange dagligvarebutikker, Apotek 1, Boots

Rudolph Care

VITA Exclusive, Gimle parfymeri

Sebamed

Apotek

Unik

Meny, Kiwi, Joker, Spar, Jacobs