Svanemerkede klær på Vivikes

Svanemerkede klær på Vivikes
Mange forbrukere har etterlyst etisk ansvarlige og miljøvennlige moteklær. Endelig er de å finne i butikkhyller over hele landet: Som eneste kleskjede kan Vivikes nå tilby svanemerkede klær.
Tekst

Den globale moteindustrien har store utfordringer både når det gjelder sosialt ansvar og miljø. Inntil nå har det vært vanskelig å få tak i klær som er produsert på en mer miljøvennlig og etisk holdbar måte – og kan dokumentere det. Men nå har endelig gjennombruddet kommet: Kleskjeden Vivikes har svanemerket en kolleksjon bomullstopper som nå er å finne i kjedens mer enn 60 butikker over hele landet.

- Nå får norske kvinner muligheten til å velge klær produsert med omtanke for miljøet, for dem som lager klærne og ikke minst oss som kler oss i dem. Dette er et stort skritt i riktig retning og vi er stolte på vegne av Vivikes som har fått dette til. Når du først skal handle klær, er det å handle riktig et viktig miljøvalg. Svanemerket er en garantist for at du alltid velger de miljømessig beste produktene. Du kan bidra til å redde verden – litt hver dag, sier Anne-Grethe Henriksen, markeds- og kommunikasjonssjef i Svanemerket. 

- Vi i Vivikes jobber med klær og mote, men fremfor alt jobber vi med mennesker. Derfor er vi opptatt av etikk, sosialt ansvar og miljø. Vårt samarbeid med Svanemerket har gitt oss dypere forståelse og kunnskap om hva vi som firma kan bidra med for en bedre framtid for både mennesker og miljø – og det har gitt mersmak, sier Johan Jakobsson, administrerende direktør i Vivikes.

Kontroll på kjemikalier

De svanemerkede klærne er laget av sertifisert, økologisk bomull. Det betyr at det verken er brukt kunstgjødsel eller sprøytemidler på bomullsmarkene.

Det er lang vei mellom råbomull og ferdig plagg. Bomullen vaskes, spinnes, veves, farges og etterbehandles. I slike prosesser brukes det store mengder kjemikalier som kan skade helsa til arbeiderne, forgifte omgivelsene, og som det kan være rester av i plagget når du begynner å bruke det. I svanemerkede klær er kjemikaliebruken strengt regulert.

Kontroll i hele verdikjeden

Svanemerket stiller strenge krav og er ikke lett å oppnå. Mange har forsøkt, men ikke klart å komme i mål. Alle relevante steg i hele verdikjeden fra bomullsmarkene til ferdige plagg må dokumenteres. Ofte er det svært vanskelig å få oversikt over hele verdikjeden, fordi det er så mange underleverandører inne i bildet.

Det er den store, indiske produsenten Sree Santhosh som lager klærne. Sree Santhosh kan produsere 25 000 plagg daglig, og ligger i Tirupur sør i India. De både vasker, farger, spinner, vever og syr, og har moderne og velutstyrte fabrikklokaler som er LEED Gold-sertifisert, som første tekstilprodusent i India. 25 vindmøller forsyner bygningene på området med strøm, og 95 prosent av alt vannet som brukes, er monsunregn de har samlet inn. Sree Santhosh har kontroll over store deler av produksjonsprosessen selv, og dermed færre underleverandører enn det som er vanlig. De har høye ambisjoner, jobber aktivt med å redusere både energiforbruk og avfall, og lager prosesser som sikrer hensynet både til arbeiderne og til miljøet.