Svanemerkede telys

Svanemerkede telys
Nå kan du tenne telys med god miljøsamvittighet. De første svanemerkede telysene er her.
Tekst

Norske forbrukere bruker ca 200 millioner telys i året. Hittil har de tilgjengelige telysene bestått av en aluminiumskopp og et lys av parafin eller stearin. De nye, svanemerkede telysene har en gjenbrukbar glasskopp og lys av stearin. Når telyset er brent opp, putter du bare et nytt stearinlys i koppen. Dersom alle telys som brennes på et år er slike refill-lys, sparer vi 187 tonn aluminium. Mindre søppel blir det også. Mens kosen er den samme.

– Det er første gang et telys klarer våre strenge krav fordi vi verken godkjenner lys av oljeprodukter som parafin eller ting som er laget for bruk-og-kast. Men disse lysene har et refill-system og lys av ren stearin som brenner fint og lenge, og da blir miljøregnskapet veldig bra. Dette er grønn innovasjon på sitt aller koseligste, sier Anita Winsnes, direktør i Svanemerket.


Verdens koseligste klimatiltak

De svanemerkede telysene er laget av ordentlig stearin, ikke parafin. Stearin er en fornybar råvare som består av ulike fettstoffer, mens parafin er et petroleumsprodukt og dermed en fossil råvare. Skal vi løse klimaproblemet, er det viktig å bruke minst mulig parafin og andre oljeprodukter. Svanemerket har tidligere sammenlignet klimagassutslippene på et norsk årsforbruk av parafinlys og et årsforbruk av stearinlys. Resultatet ble at en overgang fra parafin til stearin gir et like stort kutt i CO2-utslipp som om vi fjerner 21 000 biler fra veiene. Svanemerkede lys er derfor verdens koseligste klimatiltak.

Svanemerkede telys selges av Clas Ohlson.