Svanemerket ull

Svanemerket ull
Tre av fire norske sauer vil heretter få svanemerket ulla si. Det sørger ullkonsernet Norilia for.
Tekst FotoTone S. Tobiasson

Norilia er en av samvirkebedriftene under Nortura-paraplyen. Kort sagt er Norilia det for saueull som Tine er for melk. 75 prosent av all ull – 3000 tonn i året – i Norge leveres til Norilia, og nå blir all denne ulla svanemerket. Full oversikt over verdikjeden og lite bruk av kjemikalier er to av grunnene til at norsk ull nå kan smykke seg med det offisielle, nordiske miljømerket.

- Sauehold har lange tradisjoner her i landet, og vi er stolte av at vårt langsiktige arbeid med kvalitet og miljø nå gir oss svanemerka ull. Det er en del av den norske folkesjela som nå blir svanemerket, sier Tony Barman, som leder ullavdelingen i Norilia.

- Vi ser på dette som et viktig gjennomslag på tekstilmarkedet, sier Anita Winsnes, direktør i Miljømerking, som forvalter Svanemerket i Norge. – Nå håper vi norske produsenter benytter sjansen slik at vi snart får både svanemerket strikkegarn og møbelstoff i butikkene, fortsetter hun.

Oversikt fra sau til sokk

Svanemerket har hatt store utfordringer med å få gjennombrudd på tekstilmarkedet, fordi dette er et svært komplekst marked med mange store, globale aktører og myriader små lokale virksomheter i fattige land langt unna. Derfor er det ofte svært vanskelig å få oversikt over hele verdikjeden til et tekstilprodukt, særlig når det gjelder bomullsklær, men også med ullprodukter. Når ulla kommer fra New Zealand, men er vasket og spunnet i Kina og sydd sammen i Polen, er verdikjeden lenger og oversikten dårligere. Hvilke kjemikalier er brukt underveis? Renser vaskeriet avløpsvannet godt nok? Uten svar på slike spørsmål er Svanemerket umulig å oppnå.

Den norske organiseringen av ullproduksjon sikrer imidlertid oversikt over verdikjeden. De 10 000 sauebøndene leverer ulla til sju ullstasjoner over hele landet. Her sorteres ulla manuelt i 16 ulike kvalitetsklasser. Deretter sendes den til Norilias eget ullvaskeri i England, der den etter vask blir kardet og klargjort for spinning. Noe av ulla går til engelske kvalitetsprodusenter av gulvtepper, men mye av ulla med den høyeste kvaliteten kommer også tilbake til Norge for å bli til garn eller møbeltekstiler. 

Norsk ull i særklasse

Norsk ull er slitesterk, glansfull og krusete. Kruset gjør ullproduktene svært spenstige. Derfor holder gensere strikket med norsk ull formen i årtier. Et annet kjennetegn er at norsk ull inneholder lite kjemikalier. Vi sprøyter ikke beiteområdene så mye som i andre land, og vi har såpass lite plagsomme insekter at sauene heller ikke dyppes i store bad med anti-insekt-kjemikalier, slik sauebønder ellers gjør. Derfor er norsk ull veldig rein, kjemisk sett.

Sauene her i landet går mye rundt i buskaset, og en del av ulla inneholder derfor en del rusk og rask. Delvis på grunn av dette, men hovedsakelig fordi ullfibrene er ganske grove, brukes ikke norsk ull i undertøy, men er super til tradisjonelle ullgensere, pledd og sokker. 

 

På toppbildet: Tony Barman, leder av Norilias ullavdeling og Anita Winsnes, direktør i Miljømerking.