Svanemerkets hederspris 2019: Sverre Severinsen fra Kährs

Svanemerkets hederspris 2019
Svanemerkets hederspris ble tildelt Sverre Severinsen, som leder Kährs Norge. Han var primus motor for at Kährs svanemerket alle sine produkter.
Tekst

Bildet viser direktør i Kährs Norge, Sverre Severinsen, sammen med direktør i Svanemerket, Anita Winsnes.

Når Svanekonferansen går av stabelen, er utdeling av Svaneprisene et av høydepunktene. Da blir innkjøpere, produsenter og andre som har brukt Svanemerket på en svært god måte trukket fram og gitt fortjent heder. Det som fikk selve hedersprisen i år var Sverre Severinsen, som er daglig leder av Kährs i Norge. Severinsen er ildsjelen som jobbet i flere år før innsatsen bar frukt: Kährs svanemerket alle sine parketter.

- Jeg er stolt og glad både på egne og Kährs vegne at vi får denne anerkjennelsen. I seks år jobbet jeg internt for å få Svanemerket på produktene våre. Jeg synes det var naturlig at vi som jobber med tre som råvare skal være opptatt av bærekraft og av å bruke ressursene både klokt og effektivt. Kundene våre etterspør jo også i stadig større grad miljøriktige produkter. I dag selger vi svanemerket parkett til blant annet Scandic-hotell og en av dagens andre prisvinnere JM, sa Severinsen da prisen ble overrakt.

Juryens begrunnelse

Temaet for Svanekonferansen i år er No planet B. Vi har store utfordringer, men vi som sitter i salen her, er med på løsningen! Vi strekker oss litt lenger, vi leter etter nye måter å jobbe på, og vi finner nye veier å gå.

Svanemerket kommer i kontakt med svært mange ulike virksomheter, både i privat og offentlig sektor. Noen har nettopp startet sin grønne reise, andre har kommet langt og virkelig fått til imponerende mye. Ofte ser vi en fellesnevner hos de virksomhetene som har fått til mest: Der jobber det en ildsjel! En som virkelig mener at mer miljøvennlig produksjon er veien å gå, en som er villig til å gå runde etter runde for å oppnå noe – en med et brennende hjerte. 

En slik person er vinneren av årets hederspris. Han ønsket at bedriften han jobber i skulle svanemerke produktene sine og bli markedsledende på miljø i sin bransje. Og det var ikke hvilken som helst bedrift det var snakk om, men et internasjonalt konsern med hovedkontor i Sverige. Årets prisvinner holdt på i flere år før innsatsen ble kronet med seier: Bedriften bestemte seg for å svanemerke alle sine produkter!

Det førte til at fra og med 2015 har tusenvis av tonn med eik hvert eneste år blitt forvandlet til millioner av kvadratmeter svanemerket parkett.