Ta pause fra sola - og unødvendige kjemikalier

Ta pause fra sola
Solkrem gir deg ikke fripass til å bli i sola så lenge du vil. Den beste solbeskyttelsen er skygge, så husk å ta pauser. Og se etter det grønne Svanemerket når du skal kjøpe solkrem neste gang – så får du også en pause fra unødvendige kjemikalier.
Tekst

Ingen parfyme i svanemerkede produkter til barn

Svanemerkede produkter er blant de minst miljøbelastende i sin produktgruppe, tar hensyn til helsa di, og har god kvalitet. Derfor inneholder ikke svanemerkede produkter til barn parfyme.

Svanemerkede solkremer finnes både med og uten parfyme. Solkremer uten Svanen kan inneholde alle mengder og typer av parfyme. De svanemerkede kan verken inneholde parfymestoffer som er klassifisert som allergene eller noen av de 26 deklarasjonspliktige parfymestoffene i mengder over 0,01 prosent. Det finnes også et bredt utvalg av solkremer til voksne uten parfyme.

Ingen parabener i svanemerket solkrem

Det offisielle, nordiske miljømerket Svanen har hatt et forbud mot parabener i svanemerkede hudpleieprodukter siden 2006. Du finner heller ingen andre hormonforstyrrende stoffer i svanemerket solkrem. Dette gjelder både solkremer til barn og til voksne.

Ingen MI i svanemerket solkrem

MI eller MCI (Methylisothiazolinone eller Methylchloroisothiazolinone) er et konserveringsmiddel som brukes i kremer, kosmetikk, våtservietter og andre kjemiske produkter. Stoffene er allergifremkallende, og SCCS – som er EUs vitenskapelige komité for forbrukersikkerhet (SCCS) – er nå i gang med å lage en ny risikovurdering for dem.

Svanemerket tillater derfor ikke MI/MCI i solkrem eller andre pleieprodukter.

Kjemisk og fysisk filter

Solprodukter virker ved å filtrere bort en del av UV-strålene – enten med et kjemisk eller et fysisk filter. Det kjemiske filteret trenger ned i hudens øverste lag og tar opp UV-strålene fra sola, mens fysiske filter legger seg som et lag oppå huden og reflekterer strålingen.

Det kan være både fysiske og kjemiske filtre i svanemerkede solprodukter, men Svanen stiller strenge krav til dem. Det finnes derfor ingen filtre i svanemerkede produkter som er på listen til EU over stoffer som er mistenkte for å være hormonforstyrrende eller klassifisert som allergene.  Mange produsenter bruker nano-titaniumdiosid i fysiske solfilter for å gjøre solkremen mindre hvit og mer gjennomsiktig. Nylig har det vært mye oppmerksomhet rundt nano-titaniumdioksid i solspray, og faren for at disse partiklene kan bli inhalert ved spraying. I svanemerkede solprodukter er det imidlertid ikke nano-partikler.

Solkremer kan aldri gi 100 prosents beskyttelse mot sola, da en mindre del av strålingen alltid trenger inn i hudens øverste lag. Uansett hva slags solprodukt du bruker, er det lurt å smøre deg ofte inn og bruke rikelig.

UVA og UVB

UVA og UVB er usynlige, ultrafiolette stråler. Det er UVB-strålene som gjør huden brun, mens UVA-strålene gir eldet hud, rynker, øyeskader og kan føre til hudkreft.

UVA-stråler kan trenge lengst ned i huden, mens UVB-stråler «bare» trenger inn i overflaten. Solfaktoren (SPF) angir hvor godt et solprodukt beskytter mot UVB-stråler.

EU-kommisjonen kom 22. september 2006 med en «Henstilling om effektiviteten av solbeskyttelsesmidler og om angivelser i forbindelse hermed».  Her står det blant annet:

  • Solbeskyttelsesmidler bør beskytte både mot UVA og UVB
  • Forholdet mellom UVA og UVB bør være minst 1/3
  • Minimum SPF bør være 6
  • Solbeskyttelsesmidler bør beskytte mot ultrafiolette stråler opp til 370 nm

Det er frivillig om de som lager solprodukter vil følge Kommisjonens anbefaling, men vi krever at svanemerkede produkter lever opp til den.

Kommenter saken
kommentarer