Tøffe miljøkrav

Plastflasker kan resirkuleres
I blant må du bare stange hodet i veggen noen ganger før du får et gjennombrudd. Det erfarte HÅG da de prøvde å klare Svanemerkets tøffe krav til resirkulert plast.
Tekst

HÅG, en av de største produsentene av kontormøbler vi har, hadde i lengre tid tenkt på å svanemerke et produkt. Prøvesteinen var Capisco-stolen, som blant annet har sete og deksler av resirkulert plast. Miljøsjef i HÅG, Carl Peter Aaser, ledet arbeidet med å miljøtilpasse produksjonen. 

– Vi brukte allerede 250 tonn resirkulert masse i møblene våre hvert år, men det var ikke tilstrekkelig for å klare Svanemerkets krav, forteller han.

Tøft å være krevende kunde

For å klare de strenge miljøkravene fra Svanemerket, måtte HÅG være en krevende kunde overfor sine plastleverandører. Det var ikke bare enkelt. En av de tyske leverandørene sa rett og slett opp kundeforholdet til HÅG. Hvorfor skulle han slite for å møte kravene til en internasjonalt sett liten kunde, når han uansett fikk solgt plasten som den var? Store, kinesiske bilfabrikker stiller ikke så strenge krav, og penger er penger, tenkte han.

Mange bekker små

HÅG er eid av Scandinavian Business Seating og har søsterbedrifter i både Sverige og Danmark. Samla sett hadde de tre selskapene behov for 800 000 tonn med resirkulert plast i året.

– Da vi gikk ut med dette, ble leverandørene plutselig mer interessert. Produsenten i Tyskland, som hadde gitt oss på båten litt tidligere, kom ens ærend til Oslo for å selge seg inn hos oss, smiler Aaser. – Det er motiverende å se at vi kan endre noen materialstrømmer som gjør at mange tonn med plast som kanskje ville blitt brent ellers, faktisk blir gjenbrukt, avstter han.

I dag bruker HÅG resirkulert plast i over 200 000 stoler i året.

Kommenter saken
kommentarer