Nå har Norge tre svanemerkede kantiner

Nå har Norge tre svanemerkede kantiner
Det finnes 3-4000 kantiner i Norge, men hittil har bare en vært svanemerket. Nå er også Klifs og Storebrands kantiner blitt miljømerket.
Tekst FotoDirektør Alvhild Hedstein i Stiftelsen Miljømerking kjøper lunsj av kantineleder Suhanthy Kanagasundram i Klifs kantine, som drives av ISS. Foto: Klif

Svanemerket har eksistert siden 1990 og finnes på mer enn 4600 produkter og tjenester i Norge. Svanemerkede kantiner har imidlertid vært en sjeldenhet. Da Statkraft åpnet sin miljømerkede kantine i 2009, var den først i sitt slag i både Norge og Skandinavia. Nå har Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) og Storebrand fått godkjent kantinene sine.

– Noen ganger er det like hyggelig å bli nummer to som nummer én, og vi er veldig stolte av at Klif nå har fått en svanemerket kantina. Klif stiller strenge miljøkrav til andre, og da er det både rett og rimelig at vi går foran og stiller strenge miljøkrav også til oss selv, sier direktør Ellen Hambro i Klif.

Venter spent

– Håpet er at flere skal følge i de grønne fotsporene våre. Kantinebransjen er både stor og viktig, og her er det mange som kan gjøre en innsats for miljøet, tilføyer Hambro.

De tre svanemerkede norske kantinene er fortsatt eksklusive i Skandinavia. Sverige og Finland har én svanemerket kantine hver, mens Danmark og Island henger etter.

– Med svanemerket kantine viser både Klif og Storebrand miljøansvar i praksis, for dette kommer til å redusere energiforbruket, bedre avfallshåndteringen, og sikre en tryggere håndtering av kjemikalier. Storebrand var den første deltakeren i Svanens innkjøperklubb, og Klif var den første offentlige virksomheten som med, sier direktør Alvhild Hedstein i Stiftelsen Miljømerking.

Fazer, som driver Storebrands kantine har planene klare fremover.

– Innen høsten 2013 vil vi ha kildesortering i samtlige 45 personalrestauranter i Norge, i tillegg skal 70 prosent av bedriftens personalrestauranter være miljøsertifisert innen 2015, sier Linda Kvalheim, administrerende direktør i Fazer Food Services AS.

Strenge krav

Miljøkravene handler blant annet om redusert energibruk, miljøvennlige kjølemedier, redusert bruk av kjemikalier og papir, matvarer med mindre miljøpåvirkning, god kildesortering, og en handlingsplan for ytterligere forbedringer.

Ganske pirkete

– Jeg har et par gode råd til de som skal etablere den neste svanemerkede kantina i Norge, sier seniorrådgiver Anne Stefansen i Klif. Hun er ansvarlig for Klifs interne miljøledelsessystem. Det er veldig viktig å ha med seg de som jobber i kantina, for de spiller naturligvis en viktig rolle i dette arbeidet. Dessuten må de som vil skaffe seg en svanemerket kantine, være forberedt på at Stiftelsen Miljømerking stiller strenge krav til dokumentasjon. De er rett og slett ganske pirkete, og det må de også være,

Marsipankake i Storebrands kantine. Kantina er drevet av Fazer

Tett samarbeid

Svanemerkingen av Klifs kantine er resultatet av et tett samarbeid mellom Klif og leverandøren ISS. Storebrands kantine er første svanemerkede kantine som drives av leverandøren Fazer. Begge leverandører sier at de kan levere svanemerket kantine til alle kunder som ønsker det, så dermed er utfordringen gitt.

Kommenter saken
kommentarer